To Maximou Gate είναι αποκλειστικό δημιούργημα της “Μαξίμου ΑΕ”. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα – Συνέντευξη στον Γ. Κατσίγιαννη για τα “Παραπολιτικά”.

Ολόκληρη η συνέντευξή μου στα “Παραπολιτικά”.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως δεν είχε ενημερωθεί για την νόμιμη παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Σας ικανοποιεί αυτή η απάντηση?

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε απόπειρα παρακολούθησης και η κυβέρνηση ομολόγησε παρακολούθηση! Είναι δυνατόν όλα αυτά να έγιναν χωρίς γνώση του Πρωθυπουργού; Ποιος ήταν ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να υπαχθεί απευθείας στον ίδιο η ευθύνη της ΕΥΠ;

Όταν ένας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική και διοικητική ευθύνη για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και τις δραστηριότητές της και όταν αποκαλύπτεται ότι αυτές οι δραστηριότητες ήταν παράνομες, καταχρηστικές και κατ’ εξακολούθηση τότε δυο ενδεχόμενα υπάρχουν. Το πρώτο είναι ότι όλα έγιναν με την έγκρισή του, κάτι που τον καθιστά άμεσα υπόλογο. Το δεύτερο είναι να μην γνώριζε, που κανείς σε αυτή τη χώρα δεν το πιστεύει και το οποίο σημαίνει ότι είναι και ανεπαρκής και επικίνδυνος γι’ αυτή τη θέση.

Κάποιες φωνές που ισχυρίζονται ότι δεν τρέχει και τίποτα, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το θέμα, έρχονται να μας θυμίσουν τελικά ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις αρχές και την κουλτούρα της συντηρητικής και της δημοκρατικής παράταξης. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Ποιοι κατά τη γνώμη σας ήθελαν να επωφεληθούν απ΄ την ιστορία αυτή?

To Maximou Gate είναι αποκλειστικό δημιούργημα της Μαξίμου ΑΕ. Η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει ολόκληρο το επικοινωνιακό τοπίο της χώρας για να εξαφανίζει ειδήσεις και απόψεις που την ενοχλούν και να διαμορφώνει μια εικονική πραγματικότητα έρχεται να συνδυαστεί με μια επιχείρηση παρακολούθησης δημοσιογράφων, κομμάτων και πολιτικών αρχηγών, που δεν γνωρίζουμε την πλήρη έκτασή της και μόνο την κορυφή του παγόβουνου έχουμε δει. Μιλάμε για μια προσπάθεια απόλυτης χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών, από μια κυβέρνηση που θέλει να μας υπενθυμίσει τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της δεξιάς παράταξης. Φαίνεται όμως ότι έτσι μόνο ξέρουν να κυβερνούν. Μόνοι τους προκάλεσαν τη θεσμική αυτή εκτροπή και μόνοι τους θα υποστούν τις συνέπειές της, ενδεχομένως και τις ποινικές, όπως σημειώνει ο νομικός κόσμος της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως το κοινό μέτωπο εναντίον του Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών είναι μια ευκαιρία να επιτευχθεί ο στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης μεταξύ των δυο κομμάτων. Συμφωνείτε?

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι η προοδευτική διακυβέρνηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Εάν ήταν πραγματική η πρόθεσή του θα είχε πάρει άλλου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα.  

Στο μείζον ζήτημα για το οποίο μιλάμε και το οποίο άπτεται των στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποχρεωθεί θεσμικά να τοποθετηθεί. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μας θυμίζει μια φράση με την οποία οι παλιότεροι θα σχολίαζαν την όλη κατάσταση:  «επιχειρεί να κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας που και μπορεί πραγματικά και θα εγγυηθεί τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε προσηλωμένοι στην αυτόνομη πορεία μας και επιδιώκουμε να είμαστε εμείς η εναλλακτική επιλογή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιστεύετε πως αυτή η υπόθεση θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές?

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να υποβαθμίσει το θέμα και να συγκαλύψει την υπόθεση, για να μην επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διαφαίνεται από την άρνηση του Πρωθυπουργού να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που του έχουν τεθεί. Για ποιο λόγο παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη; Παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς και ποιους; Είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούσαν οι κρατικές υπηρεσίες το κακόβουλο λογισμικό Predator; Αντί να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και να υπάρξει απόδοση ευθυνών, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κλείσει άρον άρον την υπόθεση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει. Εμφανίζεται δηλαδή ως επισπεύδων στην υπόθεση της διαφάνειας και της θωράκισης της ΕΥΠ, ενώ δεν έχει πλέον την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση για να το κάνει. Δεν μπορείς να βάλεις το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, όπως λέει ο λαός μας. Είχε την ευκαιρία επί τρία χρόνια και δεν το έπραξε. Τώρα δεν δικαιούται να παριστάνει το θεματοφύλακα των θεσμών. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να επιλέξει σε ποιον θα δώσει αυτό το δικαίωμα και αφού προηγουμένως δοθούν οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα και καταργηθεί η τροπολογία που απαγορεύει την ενημέρωση των θιγόμενων από τις αδικαιολόγητες παρακολουθήσεις.

Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν, ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα είχε ήδη παραιτηθεί ή αποπεμφθεί. Αυτά που συνέβησαν ήταν απόρροια της καθεστωτικής και συγκεντρωτικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά από σειρά άλλων μεθοδεύσεων, τη φίμωση της ελεύθερης ενημέρωσης, την υπονόμευση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τις ρουσφετολογικές τροπολογίες που εξυπηρετούν συμφέροντα, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από τη νέα κρίση και εμπαίζεται με κουπόνια και μικροεπιδόματα.

Scroll to Top