Ομιλία μου στη Βουλή, ως Ειδικής Αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: ««Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας Κυβέρνησης αξιολογούνται πάντα και υπό το πρίσμα της επικαιρότητας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έχει στις περισσότερες διατάξεις του ένα έντονο προεκλογικό άρωμα.

Πριν αναφερθώ όμως στο νομοσχέδιο, θα ανοίξω μια παρένθεση για να σχολιάσω μια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, που έχει επίσης έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

Αναφέρομαι στο δήθεν αυστηρό  μήνυμα της Κυβέρνησης  προς τις τράπεζες, με αφορμή τη διαρκώς αυξανόμενη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων και στα παγωμένα επιτόκια των καταθέσεων.

Αλλά αυτό το προεκλογικό μήνυμα δεν έχει αποδέκτες τις τράπεζες. Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα το οποίο έχει ξεκάθαρα αποδέκτες τους ψηφοφόρους, τους οποίους η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σαν λωτοφάγους.

Αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε χάλασε ούτε ένα χατίρι στους Τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών και των funds από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της.

Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

1ον. Αποτέλεσε τον εργολάβο εκτέλεσης του σχεδίου Ηρακλής, του οποίου βεβαίως αρχιτέκτονας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον οποίο με εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες μεταφέρουν τα δάνεια στα funds.

2ον Επέτρεψε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με σκανδαλώδη ζημιά για το δημόσιο και για ιδιώτες μικρομετόχους προς όφελος συγκεκριμένων μεγαλομετόχων.

3ον Αποτελείωσε πλήρως το πλαίσιο προστασίας του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θεσμοθέτησε τον πτωχευτικό κώδικα λαιμητόμο.

4ον Θεσμοθέτησε ένα εξωδικαστικό μηχανισμό, εξίσου αποτυχημένο με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ,

5ον Ανέθεσε εν λευκώ κατά την πανδημία στις Τράπεζες τη διαχείριση σημαντικών κρατικών πόρων. Με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος τους να δοθεί σε αυτούς που δεν είχαν ανάγκη και να αυξηθούν οι καταθέσεις στις ίδιες τις Τράπεζες.

6ον Επιτρέπει στις Τράπεζες να αποκομίζουν υπερκέρδη από την διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και από τις προκλητικές προμήθειες σε κάθε συναλλαγή με το κοινό και όχι κυρίως από υγιείς δραστηριότητες.

Και τώρα λέτε ότι στέλνετε αυστηρά μηνύματα και τελεσίγραφα.

Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Νομίζετε ότι οι συμπολίτες μας που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων δεν καταλαβαίνουν;

Αυτοί που νιώθουν την απειλή των Τραπεζών και των Funds για την διενέργεια 50.000 πλειστηριασμών κατοικίας μέσα στη χρονιά που έρχεται, νομίζετε ότι ανακουφίζονται με τους ψευτολεονταρισμούς σας;

Αλλά η θεατρική παράσταση έχει και άλλους συντελεστές.

Οι Τραπεζίτες διαπραγματεύονται λέει δήθεν σκληρά και για αυτό συζητάνε μόνο την επιδότηση δόσεων περιοριστικά για μερικές χιλιάδες δανειολήπτες, που φυσικά τους συμφέρει.

Κακοπαιγμένο έργο και δεν πουλάει εισιτήρια.

Γιατί είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά να θίξει αυτούς που στηρίζει ενεργά και προκλητικά με κάθε ευκαιρία.

Γιατί από τη μία ο κ. Σταϊκούρας στέλνει μηνύματα και από την άλλη ο κ. Σκυλακάκης αναθέτει πάλι εν λευκώ την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και διαθέτει όλους του δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από το Τραπεζικό σύστημα.

Ώστε να ευνοήσουν κατά βούληση τους μεγάλους πελάτες τους με χαμηλότοκα δάνεια, όπως αποδεικνύεται και από τις 41 πρώτες εγκρίσεις δανείων που δόθηκαν.

Φυσικά καμία μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι συντριπτική η σύγκριση με την Ισπανική Κυβέρνηση η οποία προχωρεί σε έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των Τραπεζών για να γίνουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.

Αλλά πιέζει, παράλληλα και δημόσια, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δανειοληπτών με μείωση επιτοκίων, παράταση εξόφλησης και πλαφόν μηνιαίας δόσης.

Όμως θέλω να πω ότι σήμερα οι Διοικήσεις των Τραπεζών είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Σε κάθε δυσκολία τους εδώ και 15 χρόνια  στηρίχθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού (με εγγυήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις, μαναβαλλόμενο φόρο κλπ.), αλλά αρνούνται να το ανταποδώσουν, ακόμα και στους πιο ευάλωτους από την κρίση.

Ενισχύθηκαν με 50 δις. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ, για να στηρίξουν την οικονομία, στο σύνολό της, και αυτοί δανείζουν τους μεγάλους και ισχυρούς.

Σήμερα αυξάνουν μόνο τα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά συνεχίζουν με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, απαξιώνοντας τις καταθέσεις των πολιτών.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες σκέφτηκαν ακόμα και τη διανομή bonus στα τραπεζικά στελέχη από την κρατικά επιδοτούμενη κερδοφορία, εις βάρος του λαού μας, την ώρα μιας μεγάλης κρίσης που θίγει το βιοτικό επίπεδό του.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής δεν ζητάει να βουλιάξουν οι Τράπεζες, ούτε φυσικά να χαριστούν δάνεια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ζητάμε όμως από την Κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον δήθεν αγανακτισμένο παρατηρητή και να περάσει σε πράξεις.

Και να μην τολμήσει ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι λαϊκίζουμε.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συγκρουστήκαμε με το Τραπεζικό Κατεστημένο και με την Τρόικα για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Είναι μια σύγκρουση που προκάλεσε μια λυσσαλέα – συστημική – επίθεση εναντίον μας. Μια επίθεση που μας πλήγωσε βαθιά γιατί έγινε με τα πιο ύπουλα όπλα.

Αλλά επιβιώσαμε και είμαστε εδώ με στεντόρεια φωνή για να υπερασπιστούμε το δίκαιο και το αυτονότητο.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην επιτρέπει να σπάνε Τράπεζες και Funds τις πόρτες των πολιτών για να τους βγάλουν από τα σπίτια τους, όταν αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν μέσα στην κρίση στις αυξημένες δόσεις των δανείων.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους, με έκτακτη εισφορά, στο μέτρο που οφείλονται στο άνοιγμα της διαφοράς των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, ώστε με πρόσθετους πόρους να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προχώρησε εκ νέου και στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών στα πρότυπα του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010.

Με τις προτάσεις μας:

Προστατεύεται πλήρως η Α΄ κατοικία των δανειοληπτών, μόνο των αποδεδειγμένα αδύνατων οφειλετών.

Καθορίζεται η δυνατότητα -με δικαστική απόφαση-χαμηλότερων δόσεων και ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.

Προβλέπεται η επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής, για οικονομικά αδύναμους και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων.

Δίνεται οριστική λύση στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που βιώνουν αυτό που βιώνουν οι άλλοι δανειολήπτες εδώ και μια δεκαετία.

Κύριε Υπουργέ, κάντε μια παρέμβαση. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει, σε εμάς πάλι καμία. Αυτές, κύριε Υπουργέ, είναι οι προτάσεις μας, αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας προς τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Κι έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο.

Υπάρχουν μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό εύλογες και εμείς δεν έχουμε λόγο να τις απορρίψουμε.

Ωστόσο θέλουμε διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών για την Πρόσθετη Πράξη που υπογράφηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022, με την οποία τροποποιείται το Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας  που κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019.

Η πράξη αυτή συμφωνείται ότι θα αυξήσει την εισφορά από 40 σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η αύξηση του αντικειμένου του φόρου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, τη στιγμή που στο συνυποσχετικό προβλέπεται η ελάττωση του συντελεστή οικειοθελούς παροχής από 10% σε 5%!

Ποια στοιχεία λάβατε υπόψη που σας καθιστούν βέβαιους ότι τα εισοδήματα από την υπεραξία από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών θα εισφέρουν τόσα πλεονάζοντα έσοδα;

Και επιπλέον θέλουμε ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί επιλέξατε ότι θα πρέπει να συνυπογράψουν τα μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας σε ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου της χωρητικότητας των πλοίων,  ώστε να ενεργοποιηθεί η Ρήτρα Συλλογικής Δέσμευσης της Πρόσθετης Πράξης. Γιατί όχι ένα μικρότερο ποσοστό;

Αλλά και για το άρθρο 7 θέλουμε δύο απαντήσεις.

Πρώτον, τι υπαγόρευσε τις προϋποθέσεις ένταξης σε φόρο χωρητικότητας βάσει χρόνου/ταξιδιού για τους φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων, όπως οι ναυλωτές, που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών;

Δε μας αρκεί η γενικόλογη αιτιολογία της εναρμόνισης της χώρα μας με τις σχετικές συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου χωρητικότητας στην Ελλάδα.

Θέλουμε τεκμηριωμένη απάντηση γι’ αυτό το θέμα, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεσή του αναφέρει ότι ειδικά αυτή η διάταξη επιφέρει ετήσια μείωση των εσόδων.

Έρχομαι τώρα στα άρθρα 37 και 38.

Εδώ θα ήθελα επίσης μια ξεκάθαρη απάντηση σε ένα ακόμα θέμα.

Για ποιο λόγο καταργείτε τις διατάξεις που αφορούν σε δαπάνες μετακίνησης και διαμονής εκτός έδρας των μελών του Δ.Σ., καθώς και μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος;

Ο σύνδεσμος μπορεί να έχει τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, αλλά ούτε τον χρηματοδοτείτε από την Κεντρική Διοίκηση, ούτε φορέας της Γενικής Κυβέρνησης είναι. Έχει δικά του έσοδα, ενώ ανάλογες διατάξεις ισχύουν σε άλλες περιπτώσεις φορέων.

Σε τι αποσκοπείτε με αυτήν τη διάταξη; Ποιους πάτε να τιμωρήσετε;

Είναι λάθος οι διατάξεις αυτές και σας καλούμε άμεσα να τις αποσύρετε.

Πριν αναφερθώ στις αυτοδιοικητικές διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ήθελα να πω ότι η αυτοδιοίκηση γίνεται ένα ακόμα Βατερλό της κακής νομοθέτησης που εφαρμόζει συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι κεντρικές επιλογές της καταρρέουν με κρότο, η μία μετά από την άλλη, γιατί όσο και να ξεβολεύει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και παλιότερα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα».

Αυτό το λέω, γιατί οι διατάξεις που έφερε η Νέα Δημοκρατία το2019, με σκοπό να αλλάξει τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων, ώστε σε αυτές να έχουν την πλειοψηφία οι παρατάξεις των δημάρχων, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ουσία θέτει ζήτημα νομιμότητας των μέχρι σήμερα αποφάσεων και πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τελικά το νομοθέτημα της  Νέας Δημοκρατίας, που θέλησε να επιβάλλει πρακτικές αντίθετες με το Σύνταγμα, τινάζει πλέον στον αέρα μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία, με ασύλληπτες συνέπειες.

Σας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ως ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θέλατε να δείτε κατάματα τη νομική πραγματικότητα.

Προκαλέσατε χάος στην Αυτοδιοίκηση κύριοι της Κυβέρνησης και θα πρέπει να βρείτε άμεσα λύσεις.

Εσείς όμως, μέσα σε αυτόν τον αυτοδιοικητικό Αρμαγεδώνα που δημιουργήσατε, έρχεστε τώρα να εξευμενίσετε τους Αιρετούς,

  • σε προσωπικό επίπεδο, βελτιώνοντας το νομικό πλαίσιο για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους με το άρθρο 42
  • και σε θεσμικό επίπεδο με μια αύξηση των ανώτατων ποσών που μπορούν κατ’ έτος να μεταβιβάζονται ως Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι από τον κρατικό Προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ποσά που ούτως ή άλλως είναι ονομαστικά, ενώ τα πραγματικά ποσά που αποδίδονται στους ΟΤΑ είναι αρκετά χαμηλότερα.

Έρχομαι στο άρθρο 49.

Εδώ χρειάζεται μια απάντηση.

Γιατί με τη διάταξη αυτή καθίσταται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ μόνος κύριος και μόνος αρμόδιος για την αξιοποίηση όλου του δημόσιου  χώρου στην Καραθώνα της Αργολίδας, χωρίς κανένα νομικό εμπόδιο και χωρίς ο Δήμος Ναυπλίου να έχει τον οποιονδήποτε λόγο;

Τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, συνεχίζετε να μεταφέρετε περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο! Ό,τι δεν πρόλαβε να εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, το εντάσσει η Νέα Δημοκρατία.

Κλείνω με ένα ακόμα αυτοδιοικητικό θέμα που περιλαμβάνεται στην πρώτη τροπολογία που καταθέσατε και αφορά στο έργο για τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Και εδώ θέλω να παρουσιάσω το απίστευτο αλαλούμ που υπάρχει με τα περιβόητα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά για ένα έργο, το οποίο έχει δυνητικά τεράστια προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους επισκέπτες της Αττικής, αφού πρόκειται επί της αρχής για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία συνδέεται και με την επένδυση του «Ελληνικού», αλλά και με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Για μια ακόμα φορά, όμως, φαίνεται ότι ένα έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κ. Σκυλακάκη στις 22/10/22 χρειάζεται εκ των υστέρων νομοθετικές διευθετήσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη συντήρησή του και φυσικά ρυθμίσεις με τροπολογία για να μην πληροφορηθούν οι τοπικές κοινότητες, οι δημοτικές αρχές έξι δήμων από την Καλλιθέα έως το δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, να μην μάθουν ότι παραγκωνίζονται πλήρως, καθώς θα παραχωρηθεί στην περιφέρεια ένα ad hoc δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και παραλίας με έκταση που θα καθορίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εδώ περιμένουμε να μας απαντήσετε τι ακριβώς γίνεται με τον αιγιαλό. Αυτό είναι και το αίτημα των δημάρχων για να καταλάβουν τη δική σας τροπολογία.

Πολύ φοβάμαι, όμως, αγαπητοί Υπουργοί, επειδή η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα σχέδιο και μία πρόταση και ένα όραμα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το οποίο το πήρατε και εσείς και ακόμα να το υλοποιήσετε, μην γίνει ένα δεύτερο Μοσχάτο.

Και μιλώ για το έργο που αφορά τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, ένα έργο που έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση το 2019, δεν έχει ακόμα παραδοθεί και τώρα δεν έχει ξεκινήσει καν η δεύτερη φάση και εμπαίζονται οι πολίτες, γιατί ακόμα δεν έχετε ξεκαθαρίσει από πού θα είναι οι πόροι.

Η περιφέρεια στην Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση στην περιφέρεια! Και τελικά το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να έχετε αγανακτήσει με την ανεπάρκειά σας τους κατοίκους και της Καλλιθέας, αλλά κυρίως του Μοσχάτου – Ταύρου, διότι το μόνο που βλέπουν είναι να έχει αποκοπεί ο δήμος τους από την παραλία, να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο και να υπάρχουν ένα βουνό μπάζα μπροστά από την πόλη. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Κύριε Υπουργέ, κλείνω λέγοντας ότι καλό είναι να προσέχετε τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Επειδή δεν λαϊκίζουμε και έχουμε μια τεράστια εμπειρία και στα δημόσια έργα, που έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η κυβέρνηση των μεγάλων έργων ως ΠΑΣΟΚ, και επειδή είμαστε και το κόμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλό είναι όταν νομοθετείτε να μας ακούτε, γιατί τελικά οι ίδιες νομοθετικές πρωτοβουλίες σας σάς οδηγούν σε αδιέξοδα που μετά τρέχετε και δεν φτάνετε.

Μοιράσου το άρθρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Πρόσφατα Άρθρα

Ομιλία μου στη Βουλή, ως Ειδικής Αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: ««Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας

Περισσότερα »