Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την αναγέννηση του ΕΣΥ.

Ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών και όλοι γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματά του, αποδείχθηκε και ανθεκτικό και το μοναδικό καταφύγιο για τους πολίτες.  

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτό σήκωσαν μόνοι τους αυτό το βάρος, με φιλότιμο και αυτοθυσία.

Και ενώ το δίδαγμα της Πανδημίας παγκόσμια ήταν ότι χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αγνοεί κι έρχεται να νομοθετήσει τη διάλυσή του και την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Πιο συγκεκριμένα,

με το άρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου, χορηγεί στους γιατρούς του ΕΣΥ το δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων και παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές κλινικές έως δύο φορές την εβδομάδα!

Είναι προφανές ότι η διάταξη αυτή αφορά έναν συγκεκριμένο αριθμό γιατρών που την έχουν παραγγείλει, ενώ το σύνολο των επιστημονικών και λοιπών φορέων την έχουν καταγγείλει.

Στην ουσία το νομοσχέδιο διοχετεύει υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου πλέον ανήκει σε ξένα funds.

Θυμίζω ότι και μέσα στην πανδημία ο ιδιωτικός τομέας επιδοτήθηκε για να παράσχει κάποιες συμπληρωματικές υπηρεσίες στο δημόσιο με ληστρικά τιμολόγια.

Με αυτή τη διάταξη, όμως, εγείρονται επιπλέον σοβαρά ζητήματα δεοντολογίας και ορθής άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Την ίδια λογική εξυπηρετεί και η διάταξη του άρθρου 7 που επιτρέπει να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης μια σειρά από θέσεις ιατρών σε προβληματικές περιοχές ή ειδικότητες που κρίθηκαν άγονες.

Η κυβέρνηση ανοίγει μία ακόμα πόρτα για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Εργαλειοποιεί την έλλειψη ενδιαφέροντος για ορισμένες θέσεις, για να θολώσει περαιτέρω τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει απόλυτα οπισθοδρομικό χαρακτήρα και εντάσσεται στη διαχρονική λογική υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, που έχουν διάφορες συντηρητικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Η επιβράβευση του προσωπικού του ΕΣΥ για τον αγώνα τους μέσα στην πανδημία περιορίστηκε στο χειροκρότημα.

Όχι μόνο δεν τους εντάξατε στα βαρέα και στα ανθυγιεινά, όπως ζητήσαμε επανειλημμένα με τροπολογίες μας, αλλά υπερφορολογήσατε και τις αυξημένες εφημερίες της Πανδημίας.

Να μιλήσουμε εδώ ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και δίκαια!

Η αύξηση του 10% για τους μισθούς των γιατρών είναι εμπαιγμός. Απόδειξη γι’ αυτό είναι, ότι η αιμορραγία γιατρών που εμφανίζει η χώρα μας, σχετίζεται με το χαμηλό επίπεδο αμοιβών.

Στα χρόνια της κρίσης 20.000 επιστήμονες υγείας επέλεξαν να μεταναστεύσουν.

Αντίθετα στη Ρουμανία, για να κρατήσουν το ιατρικό τους προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνουν μισθούς μέχρι 4,5 χιλιάδες ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, το προκλητικό είναι ότι για  το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ δεν προβλέπονται ούτε αυτά τα ψίχουλα της αύξησης του 10%.

Μιλάμε για τους νοσηλευτές, τους τεχνολόγους και τις άλλες ειδικότητες των νοσοκομείων, που είναι εξαιρετικά υποαμειβόμενοι, αλλά χωρίς τους οποίους καμία διάγνωση και θεραπεία δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση, είναι να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τα κονδύλια του προϋπολογισμού, ώστε να ενισχύσει το ΕΣΥ και να το οχυρώσει απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοια προβλήματα με πανδημίες θα έχουμε και στο μέλλον, ίσως και σε πιο σοβαρή μορφή. Τι θα κάνουμε τότε;

Ποιο σύστημα υγείας θα υποδεχθεί τους ασθενείς; Οι ιδιωτικές κλινικές; Αυτές που έσπευσαν να κερδοσκοπήσουν χωρίς καμία κοινωνική υπευθυνότητα μέσα στην Πανδημία;

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι οι τραγικές συνέπειες για τους πολίτες που έχουν σήμερα μέσα στην οικονομική κρίση οι επιλογές σας.

Όχι μόνο δεν τους στηρίζετε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχει τσακίσει τα νοικοκυριά, αλλά δεν σέβεστε και το πιο πολύτιμο το αγαθό που είναι η υγεία τους.

Τα Νοσοκομεία είναι σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία και τα τακτικά ραντεβού, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας, προκαλώντας απελπισία στους πολίτες. Η πρωτοβάθμια υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη!

Είναι σαν να λέτε ευθέως στους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.

Να ξεπουληθούν, δηλαδή, όσοι μπορούν κι όσοι δεν μπορούν να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.

Αυτό μας πηγαίνει ολοταχώς σε παλιότερες εποχές, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν μόνο οι κατέχοντες χρήμα ή γνωριμίες.

Οι δικές μας προτεραιότητες έχουν ως βασική αρχή την ισότιμη και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες, με αξιοπρέπεια.  

Γιατί η υγεία είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό και είναι ευθύνη της Πολιτείας να το εξασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως!

Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ μέσα από το πρόγραμμά του για την υγεία, δεσμεύεται σήμερα στον ελληνικό λαό για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, με πρωταγωνιστές τον Παρασκευά Αυγερινό και το Γιώργο Γεννηματά και αποτέλεσε μια από πιο τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Scroll to Top