Στην κάλπη οι πολίτες θα επιστρέψουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση

Συνέντευξη που παραχώρησα στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά για το Newsique

Κυρία Αντωνίου, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Πού οφείλεται αυτό;

Το ίδιο ερώτημα θέτουμε κι εμείς στην κυβέρνηση, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα κάποια πειστική απάντηση, αλλά μόνο φθηνές δικαιολογίες. Και αυτό όταν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει την τακτική φορολόγηση των υπερκερδών. Έχουμε να κάνουμε με μια διπρόσωπη κυβέρνηση, που επιστρατεύει όλους τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς για να πείσει τους πολίτες ότι νοιάζεται γι’ αυτούς και από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς, όπως κάνουν όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις στον κόσμο. Είναι θέμα ιδεολογικής αντίληψης, πολιτικής επιλογής και μιας καθεστωτικής πρακτικής που έχει μετατρέψει την κυβέρνηση σε «Μαξίμου ΑΕ».

Η επιχειρηματολογία των κυβερνώντων γενικώς για τις αυξήσεις στο ρεύμα είναι πως έχουν δοθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εάν ισχύει αυτό δεν είναι άδικη η κριτική;

Η πολιτική της κυβέρνησης στο ενεργειακό έχει αποδειχθεί εγκληματική. Σήμερα προσπαθεί να μας πείσει ότι πάει να σβήσει μια φωτιά που η ίδια άναψε. Όταν τους λέγαμε από την αρχή να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, το αρνήθηκαν. Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι σήμερα πληρώνουμε τα σπασμένα της δικής τους στρατηγικής απόφασης, τα προηγούμενα χρόνια, να προχωρήσουν σε πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας και να αυξήσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, με κύριο προμηθευτή τη Ρωσία. Έδεσαν δηλαδή χειροπόδαρα τη χώρα στο φυσικό αέριο.

Τώρα εξαναγκάζονται να προσανατολιστούν στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη οικονομία, για τα οποία εμείς μιλούσαμε πριν από 15 χρόνια, όταν τα στελέχη τους μας λοιδωρούσαν και μας έλεγαν ότι αυτά είναι «πράσινα άλογα». Υπό τις σημερινές επείγουσες συνθήκες η μετάβαση αυτή και τεράστιο κόστος θα έχει και δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα ούτε οι υποδομές, ούτε τα δίκτυα, ούτε οι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης.

Όμως το μοντέλο που επιλέγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πράσινη μετάβαση, είναι να την παραδώσει σε ένα κλειστό κλαμπ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων. Η δική μας αντίληψη είναι διαμετρικά αντίθετη. Δεν μπορεί κάποιοι λίγοι να κερδίζουν και όλο το κόστος να το πληρώνουν οι οικονομικά αδύναμοι, οι ευάλωτοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες. Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο δίκαιης μετάβασης και ενεργειακής δημοκρατίας. Να ενισχυθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες, μέσα από τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων ενεργειακών μέσων, ώστε να μην είναι απλώς καταναλωτές, αλλά και παραγωγοί της ενέργειας που καταναλώνουν.

Η ακρίβεια καλπάζει και το υπουργείο Ανάπτυξης ακόμη συζητεί για το καλάθι του νοικοκυριού που απλώς θα συγκρατήσει τις ήδη αυξημένες τιμές σε 50 προϊόντα. Αρκεί αυτό το μέτρο;

Ο υψηλός πληθωρισμός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η χώρα μας ήταν ήδη πολύ ακριβή σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο και πριν από την πανδημία. Ο λόγος; Αφενός η λειτουργία των καρτέλ που δημιουργούν οι μεγάλες εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ, μαζί με την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο και την απουσία υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Αφετέρου η δράση όσων παίζουν το ρόλο των ενδιάμεσων κρίκων μεταξύ του παραγωγού που πληρώνεται σε πολύ χαμηλές τιμές και του καταναλωτή που πληρώνει πανάκριβα. Εμείς ως παράταξη από τότε ζητούσαμε να λάβει μέτρα και είχαμε καταθέσει σχετικές προτάσεις. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που η κυβέρνηση τα αποσιωπά και αλλάζει συζήτηση. Η ουσία είναι ότι δεν θέλει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα φαινόμενα και τις παθογένειες. Κανένας ελεγκτικός μηχανισμός της αγοράς δεν λειτουργεί.

Όταν προστέθηκαν και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης τους είπαμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων, αφού αυτό δεν θα είχε επίπτωση στον προϋπολογισμό λόγω των αυξημένων εσόδων για το κράτος που έφερε ο πληθωρισμός. Σε όλη την Ευρώπη έχουν πάρει μέτρα για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Συνεχίζουμε να τους λέμε ακόμα.

Το αρνήθηκε ο κ. Σταϊκούρας με το πρόσχημα ότι η μείωση δεν θα φτάσει στον καταναλωτή. Στη συνέχεια έρχεται ο κ. Γεωργιάδης και μιλάει για συμφωνία κυρίων για τη συγκράτηση των τιμών σε 50 αγαθά. Των ήδη αυξημένων τιμών δηλαδή. Δεν μιλάμε για μείωση. Δεν μιλάμε για ελέγχους στην αγορά. Δεν μιλάμε για προστασία του καταναλωτή. Αυτές είναι άγνωστες λέξεις για την κυβέρνηση. Μιλάμε για εμπαιγμό που τελικά θα τον πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση, όταν οι πολίτες θα της επιστρέψουν το λογαριασμό στην κάλπη.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εγκαινίασαν εκ νέου το έργο στο Ελληνικό μιλώντας για ένα ζωτικής σημασίας αναπτυξιακό έργο…

Μήπως το εγκαινίασαν ξανά για να ξεχάσουμε ότι απέτυχαν επανειλημμένα να πιάσουν τους στόχους που είχαν θέσει, όταν έλεγαν προεκλογικά ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019; Ασφαλώς η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη νότια Αθήνα, που μπορεί να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας, να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την Αττική και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό ως ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε την επένδυση. Παρακολουθούμε όμως και τον τρόπο υλοποίησής της, γιατί για μας το ζητούμενο είναι να υπάρξει από αυτή ένα αυξημένο κοινωνικό μέρισμα, να γίνουν τα έργα με σεβασμό στο περιβάλλον και να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Είναι ένα γεγονός, ότι για να προχωρήσει η επένδυση έχουν συμφωνήσει και έχουν συμβάλει μέχρι σήμερα οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν την επένδυση για να προβάλει επικοινωνιακά το προφίλ μιας δήθεν φιλοπενδυτικής και δήθεν φιλοαναπτυξιακής κυβέρνησης. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Οι επενδύσεις στη χώρα μας παραμένουν μακράν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, λίγο πιο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που τις οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και την ολοκλήρωση της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Υποκλοπές τέλος;

Από την αρχή της αποκάλυψης του σκανδάλου, επιχείρησε να το υποβαθμίσει, να το συγκαλύψει και να το εξαφανίσει από την πολιτική ατζέντα. Έφτασε στο σημείο να ευτελίσει και το κοινοβούλιο, αφού όχι μόνο απαγόρευσε στους βασικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση να έρθουν και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά απαγόρευσε τόσο στην ίδια την Επιτροπή να δημοσιεύσει το πόρισμά της, όσο και στα υπόλοιπα κόμματα να ανακοινώσουν τα δικά τους πορίσματα. Αντί για φως, σκοτάδι παντού. Αυτά μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα ή σε ανάπηρες δημοκρατίες συμβαίνουν. Είναι αδιανόητα για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Έχουν φτάσει στο σημείο να υπαγορεύουν στην αντιπολίτευση τι επιτρέπεται να λέει και τι όχι. Τα φερέφωνά τους διατυμπανίζουν ότι το θέμα δεν ενδιαφέρει τους πολίτες και φτάνουν να συμβουλεύουν τα κόμματα της  αντιπολίτευσης να αλλάξουν την ατζέντα τους. Εδώ τι να σχολιάσει κανείς; Να τους ευχαριστήσουμε, επειδή νοιάζονται για την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα διατηρεί μία ασφαλή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να πιέζεται δημοσκοπικά. Έχει λογική αυτό αν υπολογίσει κανείς μόνο την γκρίνια των πολιτών -που δείχνουν οι ίδιες δημοσκοπήσεις- για την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα;

Εξαρτάται πώς διαβάζει κανείς τις δημοσκοπήσεις και τι χρήση τους κάνει. Γιατί αποτελούν μεν ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής ανάλυσης και αποτύπωσης της στιγμής, αλλά ενίοτε χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Όταν όμως φτάνει κανείς στις κάλπες, συχνά βρίσκεται προ εκπλήξεων. Δηλαδή η ΝΔ μπορεί να πάθει ό,τι έπαθε κι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που είχε τη βεβαιότητα της νίκης. Υπάρχει όμως μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημαντική πτώση από τα εκλογικά τους ποσοστά το 2019 και μόνο το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση και αναζητούν μια άλλη πολιτική διέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί και επιδιώκει να είναι αυτό η διέξοδος και η επιλογή των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι, με τις ιδέες, το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, που διαμορφώνουμε μαζί με τους πολίτες, να κάνουμε τη δημοκρατική ανατροπή.

Κυρία Αντωνίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά…

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γυναίκα πολιτικός, οραματίστρια, αγωνίστρια, πατριώτισσα, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Ήταν η συντρόφισσά μας που ανέλαβε τα ηνία της δημοκρατικής παράταξης στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορικής της διαδρομής, την κράτησε όρθια, της έδωσε αξιοπρέπεια, όραμα και προοπτική και την παρέδωσε ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Ποτέ δεν αξιοποίησε ως δικαιολογία την ασθένειά της για να αφήσει έστω και για λίγο τον αγώνα της για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Ο αγώνας της για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που συνδέεται με την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, ήταν διαρκής μέχρι το τέλος. Λίγο πριν από το ξαφνικό θάνατό της, με επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας της, έτρεχε να επισκεφθεί τα καμένα από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια. Για όλους εμάς που σταθήκαμε δίπλα της μέχρι την τελευταία της πνοή, οι αξίες της και οι αγώνες της για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία είναι η δύναμη με την οποία πορευόμαστε.

Scroll to Top