Όχι στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη – Χαιρετισμός στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Φίλες και Φίλοι, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαιρετίζω το 24ο Εκλογικό και Απολογιστικό  Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Είναι μεγάλη η χαρά μου και η τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες που στελεχώνουν την πρώτη γραμμή απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς από εσάς και έχω ακούσει ιστορίες που προκαλούν συγκίνηση και σεβασμό για το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης απέναντι στις έκτακτες καταστάσεις και τον κίνδυνο.

Άλλωστε εσείς έχετε χάσει και συναδέλφους σας που έδωσαν με αυταπάρνηση αυτές τις μάχες.

Για αυτό νιώθω την ανάγκη να κάνω και μια αναφορά σε μια αδικία που διαπράχθηκε πέρυσι.

Όταν εσείς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε πρωτόγνωρα φαινόμενα, στη δημόσια σφαίρα εξυμνούσαν τους πυροσβέστες άλλων χωρών που ήρθαν στην Ελλάδα όχι μόνο για να συνδράμουν, αλλά πρωτίστως για να εκπαιδευτούν.

Έβγαιναν φωτογραφίες και βίντεο στα σημεία που βρίσκονταν τα ξένα κλιμάκια, αλλά όχι εκεί που επιχειρούσατε εσείς, δίπλα στην καρδιά του θηρίου.

Αυτά τα λέμε όχι για να απαξιώσουμε τη σημαντική συνδρομή των συναδέλφων σας από το εξωτερικό, αλλά για να πάψει η απαξίωση του Πυροσβέστη που πληρώνει την ανοργανωσιά ή τα μικροκομματικά παιχνίδια ορισμένων υπουργών ή Κυβερνήσεων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχαιρε του μεγαλύτερου σεβασμού από τους πολίτες ανάμεσα σε όλους τους δημόσιους θεσμούς.

Τώρα κάποιες πολιτικές ηγεσίες αναζητούν σε σας εξιλαστήρια θύματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες με τη μαζική κλήση σε απολογίες από τη Δικαιοσύνη που μαθαίνουμε ότι ανακλήθηκε ευτυχώς έστω και ατύπως.

Εμείς λέμε ένα καθαρό όχι στην ποινικοποίηση του επαγγέλματός σας.

Αντίθετα θεωρούμε ότι θα έπρεπε και να αναγνωρίζουν το έργο σας και να σας υποστηρίζουν έμπρακτα για να το βελτιώνετε.

Έμπρακτα σημαίνει με την παροχή πιο σύγχρονων εργαλείων δουλειάς και με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και των εναέριων μέσων.

Αλλά αυτά βέβαια δε δουλεύουν μόνα τους.

Τα 11.200 μόνιμα στελέχη του Σώματος, με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη, χρειάζεται να υποστηριχτούν με νέες προσλήψεις.

Όχι με adhoc διαδικασίες σαν αυτή των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων και των 500 στελεχών τους.

Όχι με λογικές εντυπωσιασμού, που βαφτίζουν αυτά τα στελέχη «δασοκομάντος», λες και οι πυροσβέστες μας τόσα χρόνια δε σβήνουν φωτιές σε ένα από τα πιο απαιτητικά κλιματικά και δασικά περιβάλλοντα παγκοσμίως.

Χρειάζεται σοβαρή, διαφανής και τακτική διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, με μεσοπρόθεσμους στόχους και στη βάση της διάγνωσης των αναγκών του Σώματος.

Είναι προφανές ότι ο αριθμός των 500 μόνο στελεχών δεν αρκεί για να αλλάξει τα δημογραφικά και ηλικιακά δεδομένα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτό.

Εμείς λέμε στην Κυβέρνηση ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει το φοβερό πρόσωπό της όλο και πιο συχνά.

Όλες οι μελέτες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών φωνάζουν δυνατά: «Ετοιμαστείτε».

Στην Ελλάδα το βιώσαμε με τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αλλά και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρέλυσαν τη χώρα και την πρωτεύουσα.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες θα καλούνται όλο και περισσότερο και τους μήνες εκτός της αντιπυρικής περιόδου να επέμβουν σε έκτακτες καταστάσεις διάφορων τύπων, όπως πλημμυρικά φαινόμενα και παγετώνες.

Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι στελεχωμένος με μόνιμο τρόπο από επαγγελματίες με εκπαίδευση και με υψηλό φρόνημα.

Όμως το υψηλό φρόνημα, δεν διαμορφώνεται απλά με χειροκροτήματα στην εποχή της κρίσης και της ακρίβειας.

Διαμορφώνεται με αποφάσεις της Πολιτείας όπως:

  • Αναπροσαρμογή του μισθολογίου σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ
  • Θεσμοθέτηση αμοιβής της εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις στον κανονισμό μεταθέσεων προς όφελος του προσωπικού, χωρίς να θίγεται η επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Απαιτείται η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας. Απαιτείται συνολικό σχέδιο για το μέλλον και όχι μόνο αποφάσεις για τις τρέχουσες ανάγκες ή για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι, μεταξύ άλλων, σημαντικό να αντλήσουμε προσωπικό και από τους εποχικούς πυροσβέστες που έχουν ήδη εμπειρία.

Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και το εθελοντικό κίνημα.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε κρίσιμο το τρίπτυχο πρόληψηαντιμετώπισηαποκατάσταση

Σε αυτό το τρίπτυχο είναι σημαντικός όχι μόνο ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και ο ρόλος των υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Κι εδώ, κατά τη δική μας αντίληψη, υπάρχουν τα εξής ζητήματα:

  1. Οι ρόλοι αυτοί θα πρέπει να είναι σαφείς και να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Ώστε να μην δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να μεταβιβάζουν αλλού τις δικές τους ευθύνες, παίζοντας το παιχνίδι της κολοκυθιάς.

Δυστυχώς, όπως είχαμε προειδοποιήσει και όπως αποδείχτηκε στην πορεία, το θεσμικό πλαίσιο, μέσω του νόμου 4662/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, δεν βοηθάει σε αυτό, αλλά δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, είναι δυσκίνητο και αναποτελεσματικό και χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση.

Ακόμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει αφεθεί χωρίς προσωπικό, χωρίς πόρους και χωρίς αρμοδιότητες, ένα αδειανό πουκάμισο όπως έχουμε ξαναπεί, αφού η δημιουργία του εξυπηρετούσε τελικά μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς της κυβέρνησης σε μια συγκεκριμένη συγκυρία.

  • Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη.

Κι εδώ η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει πολύ σημαντικό ρόλο και να αναπτύξει αποτελεσματικές δράσεις, με την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν οι κατάλληλες αρμοδιότητες και οι αναγκαίοι γενναίοι πόροι και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

  • Πρόληψη χωρίς σοβαρή εκπαίδευση και εμπλοκή των πολιτών δεν νοείται.

Τα πορίσματα από τις εκθέσεις δείχνουν ότι οι ανθρωπογενείς φωτιές στη συντριπτική τους πλειοψηφία  ξεκινάνε συνήθως από συμπολίτες μας που τις προκαλούν άθελά τους από δικές τους δραστηριότητες.

Και το λέω αυτό, γιατί αφενός θυμόσαστε ότι και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2007 στην Πελοπόννησο και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στο Μάτι έπαιξαν με τη συνωμοσιολογία και με σενάρια δήθεν αποσταθεροποίησης.

Και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι αυτοί που πυροδότησαν τον όλεθρο ήταν ανεύθυνοι συμπολίτες μας.

Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε σοβαρά να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και να τους καταστήσουμε συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στην υπόθεση της πρόληψης.

Φίλες και Φίλοι κλείνοντας θέλω να σας πω ότι η παράταξή μου, η οποία όπως θυμάστε, ειδικά οι παλαιότεροι, στήριξε εμπράκτως τους Πυροσβέστες, δεν θα πάψει να πιέζει για τη σοβαρή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος κυρίως με την αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και μέσα από σοβαρές διαδικασίες.

Προσωπικά, θέλω επίσης να σας εκφράσω τη χαρά μου γιατί σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν στην αξία της ομαδικής προσπάθειας και των συλλογικών αγώνων και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Scroll to Top