Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών απηύθυνα χαιρετισμό εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής στους άνδρες και τις γυναίκες που με υψηλό αίσθημα καθήκοντος εργάζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου των πυρκαγιών, αλλά και όλων των συμβάντων στα οποία καλούνται να δράσουν, ακόμα και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, η σημερινή κυβέρνηση, ούτε αναγνωρίζει την προσφορά τους, αλλά ούτε και τους στηρίζει στο δύσκολο έργο τους. Αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους ακόμα και τον εξοπλισμό τους, αφού το κράτος τους χορηγεί κράνη που θυμίζουν παιδικά παιχνίδια και εξοπλισμό ανεπαρκή ή και ακατάλληλο για να επιτελέσουν το έργο τους, τη στιγμή που βρέχει δισεκατομμύρια για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όταν δίνονται εκατομμύρια για να φτιαχτούν τα 13 περιφερειακά υπηρεσιακά κέντρα πολιτικής προστασίας, για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα στελεχωθούν. Το Κίνημα Αλλαγής που διαφώνησε μέσα στις Βουλή με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, δεν θα πάψει να πιέζει για τη σοβαρή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και για την αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού μέσα από σοβαρές, δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω τη Γενική Συνέλευση τουΠανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Θεωρώ μεγάλη χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες που στελεχώνουν την πρώτη γραμμή απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Γιατί ξέρουμε όλοι, ότι μπορεί τα εναέρια μέσα να είναι κρίσιμα, αλλά στο τέλος τη μάχη την κερδίζει πάντα το πεζικό.

Ειδικά το τελευταίο καλοκαίρι κληθήκατε και δώσατε μάχες απέναντι στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της καταγεγραμμένης ιστορίας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η ευγνωμοσύνη όλων των συμπολιτών σας είναι δεδομένη.

Γιατί εκείνη τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολίτες σας βλέπουν να πέφτετε στη μάχη, δεν ξεχωρίζουν ποιοι από σας είναι μόνιμοι, εποχικοί ή εθελοντές, ποιοι είναι αξιωματικοί ή στελέχη.

Στο μυαλό τους έχουν ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι εκεί!

Ότι κάποιοι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα ευθύνης δίνουν για αυτούς όλες τους τις δυνάμεις, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες.

Και αυτό το αναγνωρίζουν ειλικρινά.

Είχα την τύχη να γνωρίσω μερικούς από εσάς και έχω κι εγώ ακούσει ιστορίες που προκαλούν συγκίνηση και σεβασμό για το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης απέναντι στις έκτακτες καταστάσεις και τον κίνδυνο.

Και φυσικά ύψιστη υπενθύμιση της προσφοράς σας είναι οι 14 εποχικοί συνάδελφοί σας που έχασαν τη ζωής τους στο καθήκον και δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.

Ελπίζουμε – αλλά πρέπει να μεριμνούμε και σοβαρά για αυτό – ώστε αυτοί οι πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος να είναι και οι τελευταίοι.

Ομολογουμένως η Πολιτεία, σε αντίθεση με τους πολίτες, αδυνατεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια να προσφέρει την ανάλογη έμπρακτη αναγνώριση.

Και μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, αφού σας χτύπησε στην πλάτη για τη δουλειά σας, μετά «σας δρόσισε» με την Αύρα και σας έριξε χημικά έξω από το Υπουργείο.

Αν θυμάμαι καλά, κάποιοι από εσάς τραυματίστηκαν κιόλας.

Αυτό το περιστατικό είναι, ωστόσο, μια υπενθύμιση ότι το ζεστό βλέμμα, τα λόγια αναγνώρισης των συμπολιτών μας, η χειραψία τους ήταν, είναι και θα είναι πολύ μεγαλύτερο παράσημο από αυτό που μπορεί να χορηγήσει με τυπικές και απρόσωπες διαδικασίες μια δημόσια υπηρεσία ή μια Κυβέρνηση.

Ο δεύτερος λόγος που νιώθω χαρά και τιμή, είναι γιατί σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν στην αξία της ομαδικής προσπάθειας και των συλλογικών αγώνων.

Ξέρετε στη χώρα μας το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κατασυκοφαντηθεί.

Ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, της κρίσης και των Μνημονίων, που ήταν διάχυτο το αίσθημα της απαξίωσης των θεσμών, οι οργανώσεις των εργαζομένων βρέθηκαν κι αυτές στο στόχαστρο.

Δεν θα ισχυριστώ ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έγιναν λάθη ή ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι που το απαξίωσαν με τον ρόλο που έπαιξαν.

Αλλά επίσης είναι απαράδεκτο, η πλευρά του πολιτικού συστήματος που είχε την κύρια ευθύνη για τις περιπέτειες της χώρας μας, μαζί με ορισμένους καλοθελητές κονδυλοφόρους, να αποδίδουν με δυσανάλογο τρόπο ευθύνες στο συνδικαλισμό για τις δικές του αστοχίες.

Η συλλογική δράση των εργαζόμενων ήταν πάντα μια καταλυτική δύναμη προόδου της κοινωνίας και η μακροσκοπική αποτίμησή της στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ θετική.

Χωρίς το συνδικαλιστικό κίνημα οι εργαζόμενοι δεν θα πετύχαιναν ούτε στις διεκδικήσεις τους, ούτε στη ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.

Αδιάψευστη απόδειξη αυτού είναι ότι σήμερα οι χώρες με ισχυρά συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα είναι αυτές στις οποίες οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τις καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.

Αντιθέτως, στις χώρες όπου οι εργασιακές συνθήκες είναι τριτοκοσμικές, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αδύναμο ή διώκεται.

Και σίγουρα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα κάθε τύπου, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους μοντέλο, το συνδικαλιστικό κίνημα απαγορεύεται και καταστέλλεται.

Για αυτό η παρουσία όλων σας σήμερα δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά έχει υψηλό συμβολισμό.

——————

Εγώ όμως σήμερα δεν ήρθα να σας πω ακόμη ένα ακόμα μπράβο!

Μπράβο ακούσατε και θα ακούτε πολλά και από πολλούς.

Εγώ ήρθα σήμερα για να σας καταθέσω την επίσημη θέση που διατύπωσα ως εκπρόσωπος της παράταξής μου στη Βουλή.

Μιας θέσης, όχι για εσάς, αλλά για την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή οργάνωση και υποστήριξη στο Πυροσβεστικό Σώμα και εν γένει στον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας.

Τη θέση αυτή τη διατυπώσαμε στη Βουλή σε διάφορες ευκαιρίες, αλλά και προσφάτως, όταν η Κυβέρνηση έφερε χωρίς διαβούλευση, όπως συνηθίζει, την τροπολογία για τους 500 «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων», για τους οποίους η προκήρυξη βγήκε προχθές.

Ακούστε:

Για εμάς αυτό είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα που θα κάνει κακό στην Πυροσβεστική με τον τρόπο που γίνεται.

Δεν θα μπω στην ανάλυση του σχολιασμού της μοριοδότησης.

Αλλά θα πω ότι το ηλικιακό όριο των τριανταενός ετών που τέθηκε για τους πυροσβέστες αποκλείει με άδικο τρόπο πολλούς ανθρώπους που εδώ και χρόνια προσφέρουν στο σώμα, αφού ο μέσος όρος των εποχικών είναι 31,5 αν θυμάμαι καλά.

Αλλά και ο αριθμός των 500 μόνο στελεχών 7ετούς θητείας με προοπτική μονιμοποίησης θεωρούμε ότι δεν αρκεί.

Εμείς λέμε στην Κυβέρνηση.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει το άγριο πρόσωπό της όλο και πιο συχνά.

Όλες οι μελέτες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών χτυπούν συναγερμό. Ετοιμαστείτε! Μπαίνουμε σε μια εποχή μεγάλων κινδύνων για τις ανθρώπινες ζωές και τις υποδομές.

Στην Ελλάδα το βιώσαμε με τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, και με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2019, στη «Μήδεια», στην καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, στις πρωτοφανούς  έκτασης πυρκαγιές  του  περασμένου καλοκαιριού στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, στον «Μπάλλο»,   αλλά   και   στο   πρόσφατο   φαινόμενο   της   «Ελπίδας» που παρέλυσε την Αττική.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει με ραγδαίο τρόπο τόσο τις προτεραιότητες, όσο και τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Το καθηκοντολόγιο του προσωπικού θα αλλάζει για να προσαρμόζεται σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Οι πυροσβέστες θα καλούνται όλο και περισσότερο, ακόμα και τους μήνες εκτός της αντιπυρικής περιόδου, για να συνδράμουν σε έκτακτες καταστάσεις.

Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι στελεχωμένος με μόνιμο τρόπο από επαγγελματίες.

Ποια είναι η καλύτερη δεξαμενή για να αντλήσεις άμεσα προσωπικό με εμπειρία; Προφανώς οι εποχικοί πυροσβέστες που έχουν και εκπαίδευση, αλλά και οι εθελοντές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το σώμα.

Είστε άνθρωποι που επιλεγήκατε με διαγωνισμό εποπτευόμενο από το ΑΣΕΠ. Που αξιολογείστε κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια ενόψει της επανυπογραφής της σύμβασής σας.

Είστε άνθρωποι που αποδείξατε ότι έχετε υψηλό αίσθημα καθήκοντος, αφού δεχθήκατε να εργαστείτε ακόμα και μετά από το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, όταν είχαν λήξει οι συμβάσεις σας.

Είστε αυτοί που αγοράζετε μόνοι σας τον εξοπλισμό σας, αφού το κράτος σάς χορηγεί κράνη PLAYMOBIL και εξοπλισμό ανεπαρκή ή και ακατάλληλο για να επιτελέσετε το έργο σας,

  • τη στιγμή που βρέχει δισεκατομμύρια για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς
  • και τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια για να φτιαχτούν τα 13 περιφερειακά υπηρεσιακά κέντρα πολιτικής προστασίας, για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα στελεχωθούν.

Υπάρχει τρόπος για την άμεση αξιοποίησή σας;

Φυσικά!

Εμείς – και υπογραμμίζω ΜΟΝΟ εμείς! – ζητήσαμε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και από τον κ. Στυλιανίδη και από τον κ. Τουρνά να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον θεσμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με βάσει τον ν.3938/2011.

Ένα νόμο που ήταν έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά από εκτενή διαβούλευση, και ο οποίος υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να πάρεις ως Πολιτεία εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, ικανό για επέμβαση σε αστικά και δασικά συμβάντα και παράλληλα να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, που αυτή τη στιγμή είναι τα 47 έτη, όπως ανέφερε ο κ. Τουρνάς στη Βουλή.

Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να ευλογώ τα γένια της παράταξής μου, αλλά και στο ζήτημα του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα είναι αυτή που έκανε τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Από τη μια πλευρά, δημιουργώντας το ΑΣΕΠ, έκοψε τις περισσότερες γέφυρες πελατειακής πολιτικής στο Δημόσιο και από την άλλη, σε όλες τις ειδικές περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού έφερε δίκαιες και σοβαρές διατάξεις μετά από διαβούλευση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε ανοιχτή και εκτενή διαβούλευση για τον ν.3869/2011, όπως είπα πριν.

Η σημερινή κυβέρνηση τι κάνει;  Έφερε μια τροπολογία που γράφτηκε στο γόνατο για τους Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων και προσλαμβάνει μόνο 500 στελέχη τη στιγμή που έχει αυξήσει τους μετακλητούς της στο Δημόσιο στα 3200 άτομα, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσλήψεις μετακλητών.

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας θέλω να σας πω, ότι παρά τις σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις, η παράταξή μου δεν θα πάψει να πιέζει για τη σοβαρή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με την αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και μέσα από σοβαρές διαδικασίες.

Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Scroll to Top