Υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυηθεί τη θωράκιση των θεσμών

Ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μπορεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στο περιβάλλον της σημερινής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας να νιώθει ασφαλής απέναντι σε μια πρόταση μομφής, αλλά είναι εμφανές ότι δεν νιώθει ασφαλής έχοντας απέναντί της τον ελληνικό λαό.

Γιατί έχει διαψεύσει τις προσδοκίες εκείνων των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν και της έδωσαν την αυτοδυναμία στις προηγούμενες εκλογές.

Γιατί απέτυχε όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά τραυμάτισε βαθιά τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

Και το έπραξε όχι μόνο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και με την εξόφθαλμη προσπάθειά της να το συγκαλύψει.

Σε οποιαδήποτε άλλη προηγμένη δημοκρατία του δυτικού κόσμου δεν θα χρειαζόταν καμία πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση, αφού σε εκείνες τις χώρες οι θεσμοί λειτουργούν ανεξάρτητα και πάνω από τις κυβερνήσεις.

Αντίθετα, στη δική μας χώρα, η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τον εαυτό της πάνω από τους θεσμούς, πάνω από τις ανεξάρτητες αρχές, πάνω από το κράτος δικαίου και πάνω από τις συνταγματικές διατάξεις.

Οι πράξεις της έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές, το θεσμικό πλαίσιο και τον πολιτικό πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα και οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση, υποτίθεται, του σκανδάλου συνιστούν αυταρχικές παρεμβάσεις για να κλείσει κάθε χαραμάδα που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση. 

Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα σήμερα που έχει άμεση αντανάκλαση σε όλα τα πεδία της πολιτικής.

Γιατί ένα κλειστό σύστημα εξουσίας στο Μαξίμου, που παρακολουθεί τους πάντες, ακόμα και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, διαχειρίζεται ποσά μαμούθ από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε μια ισχυρή οικονομική ελίτ.

Την ίδια στιγμή

  • Οι μικρομεσαίοι καταδικάζονται σε ασφυξία καθώς οι πόρτες του τραπεζικού συστήματος είναι κλειστές γι’ αυτούς
  • Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και η χώρα μας είναι πρώτη στην ανεργία των νέων και δεύτερη σε εκείνη των γυναικών.
  • Το κράτος πρόνοιας κατεδαφίζεται με κορυφαίο παράδειγμα το ΕΣΥ
  • Οι επιλογές στην οικονομία και στην ανάπτυξη θυμίζουν εκείνες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τη δεκαετή κρίση
  • Οι επιλογές στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, δεν γέμισαν το καλάθι του νοικοκυριού και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

Απέναντι στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει μια παράταξη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που οι πολίτες την τιμώρησαν με την ψήφο τους το 2019.

Την τιμώρησαν για το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, για την καταρράκωση των θεσμών, όπως με την παρωδία του δημοψηφίσματος που μετέτρεψε το όχι σε ναι, για τις θεσμικές εκτροπές της με την προσπάθεια να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη και την προσπάθεια να ελέγξει το επικοινωνιακό τοπίο.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ΣΥΡΙΖΑ-Channel βρίσκεται στην δικαιοσύνη, αλλά για το πολιτικό σκέλος έχει αποφανθεί ήδη ο ελληνικός λαός.

Σήμερα παρακολουθούμε μια προσπάθεια από την πλευρά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για συμψηφισμό των υποθέσεων θεσμικής εκτροπής για τις οποίες ευθύνονται.

Η πρόταση μομφής αξιοποιείται σήμερα και από τα δύο κόμματα για να συσπειρώσουν το χώρο τους ενόψει εκλογών, βλέποντας ότι τα σημερινά τους ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα του 2019.

Αυτό το οποίο δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ή και να μην τους απασχολεί, είναι ότι η εικόνα που εμφανίζουν απογοητεύει βαθιά τουςπολίτες, οδηγεί σε απαξίωση της πολιτικής και τελικά στην αποχή.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εάν θα συνεχίσουμε στο ίδιο δρόμο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές ή θα υπάρξει στη χώρα μια δημοκρατική ανατροπή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην νεότερη ιστορία της χώρας στην υπόθεση του ενίσχυσης και της διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών, των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεσμών διαφάνειας και ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Είναι η μόνη δύναμη που βρίσκεται μακριά από το λαϊκισμό, δεξιό ή αριστερό και έχει βάλει πάντοτε το εθνικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της παράταξης, με μεγάλο κόστος.

Η δική μας επιλογή και πρόταση προς τους πολίτες είναι σήμερα:

  • η θωράκιση των θεσμών,
  • η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των εργαζομένων,
  • η διαφάνεια παντού,
  • η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,
  • η δίκαιη ανάπτυξη μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας,
  • οι πολιτικές αντιμετώπισης του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που απειλεί πλέον την εθνική μας ύπαρξη.

Με οδηγό όλα εκείνα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ,

με το βλέμμα στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας,

απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες.

Τους καλούμε να διαμορφώσουμε μαζί ένα μεγάλο ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής, που θα ζωντανέψει ξανά τις ελπίδες και τα οράματα για μια δίκαιη κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, για μια Ελλάδα σύγχρονη και ισχυρή.

Scroll to Top