Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση – Συνέντευξη στην ESPRESSO

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση. Και πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι μέσα στη Βουλή τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής.

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ESPRESSO και τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου.

Βαρύ «το έδρανο της Φώφης»;

Μεγάλη η τιμή και μεγάλη η ευθύνη. Η Φώφη Γεννηματά άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στην παράταξη με τεράστιο ηθικό φορτίο.

Πώς αισθάνεστε ως γυναίκα, που βρίσκεστε στη θέση μιας άλλης γυναίκας, που έζησε μια τόσο τραγική ζωή όπως η Φώφη Γεννηματά;

Με τη Φώφη Γεννηματά ήρθαμε πολύ κοντά λόγω της πολιτικής μας συνεργασίας. Τη γνώρισα ως άνθρωπο και ως φίλη. Βέβαια, το ότι μια γυναίκα παίρνει στα έδρανα της βουλής τη θέση μιας άλλης γυναίκας, αν και είναι ένα τυχαίο γεγονός, αποτελεί είδηση, επειδή οι γυναίκες δεν εκπροσωπούμαστε αρκετά στη βουλή. Το ότι έζησε μια τόσο τραγική ζωή αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο, με έχει οδηγήσει στην απόφαση από τη θέση του βουλευτή να αφιερώσω τις δυνάμεις μου στα θέματα που αφορούν την πρόληψη, αλλά και την υποστήριξη των γυναικών που βιώνουν ένα τέτοιο πρόβλημα.  

Σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, αυτή η εξέλιξη;, ότι θα μπορούσε δηλαδή, ξαφνικά, να βρεθείτε, στη Βουλή; Είχατε προαίσθημα; (Όχι για αυτό που συνέβη, αλλά γενικά μέσα σας ως αίσθηση):

Ούτε κατά διάνοια! Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Η Φώφη Γεννηματά, ακόμη και στους ανθρώπους που ήμασταν στενοί φίλοι και συνεργάτες της, δεν είχε αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά με την εξέλιξη της υγείας της. Όταν ξαναφέρνω στη μνήμη μου κάποιες περιπτώσεις μπορώ να ερμηνεύσω κάποιες αδιαθεσίες ή και μικρές απουσίες της από πολιτικά γεγονότα ή και ψηφοφορίες στη βουλή, που τότε σχολιάστηκαν. Αυτό όμως μπορώ να το κάνω τώρα, όχι τότε.

Πού σας βρήκε η ανακοίνωση της ορκωμοσίας για τη Βουλή; Τι νιώσατε;

Βρισκόμουνα στις Λιβανάτες όταν πληροφορήθηκα το τραγικό νέο για την Πρόεδρό μας. Καταλαβαίνετε ότι ήταν ένα ισχυρό σοκ. Η συνειδητοποίηση ότι θα έμπαινα ήρθε αργότερα γιατί ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά που μας πάγωσε όλους.

Ποιον υποψήφιο υποστηρίζετε ή σε ποιόν βρίσκεστε κοντύτερα, στο δρόμο για τις εκλογές;

Κυρία Μπενέκου, η παράταξή μας έχει πολλά άξια στελέχη. Πάντοτε είχε! Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς χώρους, που αναζητούν να βρουν στη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ ανθρώπους για να στελεχώσουν τα κόμματα ή τις κυβερνήσεις τους. Δεν το λέω μόνο εγώ, οι πάντες το λένε! Προσωπικά, μετά από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά βρέθηκα σε αμηχανία. Ήμασταν στη μέση μιας προεκλογικής περιόδου για την εκλογή ηγεσίας και ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα πολιτικό και ιδεολογικό κενό στο χώρο μας. Αυτό το κενό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από όσους ήταν ήδη και μέχρι την τελευταία στιγμή αντίπαλοί της στην εκλογική μάχη. Άσχετα εάν στη συνέχεια κάποιοι άλλαξαν ρότα και άρχισαν να αντιγράφουν κατά λέξη τις θέσεις της. Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν υπήρχε πολιτική προσωπικότητα να πάρει στην πλάτη της την παράταξη σε μια τέτοια στιγμή και να πατήσει στα ίδια χνάρια που πατούσε η αείμνηστη Πρόεδρος. Αυτό άλλαξε όταν εμφανίστηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Έχει μέλλον το «Κίνημα Αλλαγής»; Θα αναστηθεί;

Ποιός από τους υποψηφίους, μπορεί να το πετύχει αυτό;

Όλοι βλέπουν ότι τώρα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Φάνηκε να μεγαλώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαδικασία μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.  Εγώ πιστεύω ότι ένας άνθρωπος με το κύρος ενός πρώην Πρωθυπουργού, που είναι και Προέδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορεί να διασφαλίσει την προοδευτική ταυτότητα της παράταξης. Θεωρώ δηλαδή ότι μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε η αείμνηστη Πρόεδρός μας και να μεγαλώσει την παράταξη.

Τι συναισθήματα σας γεννά η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου;

Την ελπίδα ότι η παράταξή μας θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και όχι συμπλήρωμα ή παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να το καταφέρουμε και νομίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε θέση να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία.

Ποιά η γνώμη σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Σήμερα είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Πιστεύω ότι έχει κλείσει ο ιστορικός τους κύκλος. Έχουν μάλιστα κι ένα σοβαρό πρόβλημα. Με όσα έκαναν έσπρωξαν πολύ κόσμο να ψηφίσει Μητσοτάκη, για να απαλλαγεί η χώρα από την δική τους κυβέρνηση. Τι αντιπολίτευση να κάνουν και ποιος να τους πιστέψει; Σε όποιο θέμα κι αν προσπαθήσουν να κάνουν αντιπολίτευση βρίσκουν από κάτω τα δικά τους πεπραγμένα. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση. Και πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι μέσα στη βουλή το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο για μας να συναντηθούμε και πάλι με τον προοδευτικό κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή σήμερα απέχει, για να δημιουργήσουμε ξανά μια μεγάλη παράταξη που θα δώσει προοδευτική λύση στη χώρα.

Υπήρξε ποτέ κρούση από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, για εσάς;

Όχι δεν υπήρξε ποτέ. Και πώς άλλωστε να υπάρξει; Γνωρίζουν ότι εγώ είμαι ταυτισμένη με την παράταξή μου. Έχω μια πορεία με συνέπεια και ποτέ δεν αντιμετώπισα την πολιτική ως επάγγελμα. Άλλοι έκαναν στο παρελθόν μεταγραφές σαν να ήταν στελέχη επιχειρήσεων. Προφανώς έτσι βλέπουν την πολιτική ή και από μία άλλη οπτική γωνία που εμένα δεν με αφορά.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι αλλαγές έχει φέρει ο κορονοιός;

Τις ίδιες που έχει φέρει σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ειδικά στην περίοδο της καραντίνας που έμενα και εργαζόμουνα από το σπίτι. Όταν δεν βγαίνεις έξω υπάρχει περισσότερος χρόνος για μαγειρική, για διάβασμα, αλλά και πολλές ταινίες.

Πολύς χρόνος για να κάνεις διάφορα πράγματα στο σπίτι. Ωστόσο, όλο αυτό το υπέμεινα πιστεύοντας, όπως όλοι, ότι θα είναι μια προσωρινή κατάσταση. Από ένα σημείο και μετά όμως θες να βγεις, να συναντήσεις κόσμο, να κυκλοφορήσεις. Φαντάζομαι κι εσείς το βιώσατε. Ήταν μια στέρηση ελευθερίας. Όμως από την άλλη πλευρά κάθε υπεύθυνος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία όλου του κοινωνικού συνόλου. Το θέμα είναι να υπάρχει και μια λογική σε όλα αυτά και μια συνέπεια. Αποδείχθηκε δυστυχώς ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: η γνώμη σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πιστεύω στην πιο εύκολη θέση που έχει βρεθεί Πρωθυπουργός την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Τσίπρας είχε κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη και τον πρώτο χρόνο τον πέρασε με ευκολία. Από το δεύτερο όμως άρχισαν τα προβλήματα κι εκεί φάνηκαν πολλά για τον τρόπο που βλέπει την πολιτική. Όλα τα βλέπει σαν επικοινωνία. Θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορούν να σκεπάζονται, αν δεν αναδεικνύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  

Έχετε αισθανθεί ποτέ άβολα, ως γυναίκα, από κάποιον άντρα; Πως βλέπετε το κίνημα me too;

Όχι δεν θυμάμαι να έχω αισθανθεί ποτέ άβολα. Από μικρή βρέθηκα βέβαια σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο , όπως ο χώρος της πολιτικής, αλλά λόγω χαρακτήρα μπορούσα να διαχειρίζομαι με έναν δυναμικό τρόπο τις σχέσεις με τους άλλους και να βάζω τα κατάλληλα όρια. Σε ό,τι αφορά το me too, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει μια γυναίκα το σθένος και να καταγγέλλει. Δεν είναι κάτι εύκολο. Το me too έχει μια δύναμη μέσα του. Βοηθάει τις γυναίκες να βρουν τη δύναμη που χρειάζεται βλέποντας άλλα παραδείγματα. Τα πάντα εστιάζονται σε αυτό. Το ξεπέρασμα του φόβου!

Γνωρίζαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, ζούσατε στις Λιβανάτες ως αγρότισσα. Μιλήστε μου λίγο για αυτά τα χρόνια: τι καλλιεργούσατε;

Η βασική μου εργασία ήταν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Το επάγγελμα της αγρότισσας είναι μια δευτερεύουσα απασχόληση, όπως και για πάρα πολλούς συμπατριώτες μας που ζουν στην Αθήνα και έχουν ελιές ή και άλλες καλλιέργειες στο χωριό. Έχω κληρονομήσει από την οικογένεια μου μια περιουσία, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά μιας γεωργικής επιχείρησης, με σημαντικότερο προϊόν τις ελιές.

Τώρα τι θα κάνετε με τα αγροτικά σας; Πως θα τα καταφέρνετε;

Θα συνεχίσω, γιατί είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που αφήνει εισόδημα. Από την άλλη πλευρά είναι ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει και μου αρέσει. Άλλωστε το χωριό είναι μία ώρα από την Αθήνα και μπορώ να έχω εύκολα την επίβλεψη στις εργασίες.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε όταν έχετε κάποιο πρόβλημα; Ο άνθρωπος σας, δηλαδή;

Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά ανεξάρτητη γιατί είχα μάθει να ζω μόνη μου από μικρή ηλικία. Βέβαια η οικογένειά μου και πιο πολύ η αδερφή μου, αλλά και οι φίλοι μου είναι πάντοτε κοντά μου στα δύσκολα.

Είστε κατά του γάμου ή ακόμη δεν βρέθηκε ο κατάλληλος άντρας για εσάς; Σας ρωτώ γιατί η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, πολιτικού και μη, συνίσταται και από το πως βιώνει την ιδιωτικότητά του:

Άλλες φορές οι συγκυρίες και άλλες φορές κάποιες ασυμφωνίες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε έναν γάμο. Ούτε το αποκλείω να συμβεί στο μέλλον, ούτε όμως και θεωρώ το γάμο ένα στόχο που πρέπει ντε και καλά να επιτευχθεί. Όλα είναι θέμα προσώπου και κατάλληλου timing.  

Έρωτας υπάρχει σήμερα;

Αν σας πω ότι δεν προλαβαίνω; Χαχαχα

Τι σας κάνει ευτυχισμένη στην καθημερινότητά σας;

Να περνάω χρόνο με τους φίλους μου, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο…

Με ποιό τραγούδι θα σηκωνόσαστε για χορό;

Εξαρτάται από το περιβάλλον. Αν ήμουν στο πανηγύρι του χωριού μου θα χόρευα το γνωστό Λιβανατέικο καγκέλι. Αν ήμουνα σε ένα λαϊκό κέντρο θα σηκωνόμουν να χορέψω το «ο δικός μου ο δρόμος».  

https://www.espressonews.gr/…/tonia-antonioy…/

Scroll to Top