Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει  ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς.

ΤΟΝΙΑ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ-23-3-2023

Ομιλία μου ως κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: “Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας”

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις τελευταίες ημέρες του πολιτικού της βίου η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, που επί των ημερών της σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Αδυνατεί να προσφέρει διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, των οποίων η θέση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την καλπάζουσα ακρίβεια.

Αντί γι’ αυτό, κύριοι της κυβέρνησης, με το παρόν νομοσχέδιο φέρνετε ατελέσφορες ρυθμίσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2022, το χρέος προς τη φορολογική διοίκηση έχει εκτιναχθεί στα 13,7 δις, ενώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει φτάσει στα 45,6 δις.

Παράλληλα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να αφήσει απροστάτευτους τους ευάλωτους δανειολήπτες, την πρώτη κατοικία και την αγροτική γη, αφού ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σχεδιαστεί στα μέτρα των τραπεζών και των funds.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει  ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς.

Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή τη λύση, αλλά εισηγείται την αναβίωση των παλαιότερων ρυθμίσεων για τις 120 και τις 72 δόσεις. Με τον τρόπο αφήνει εκτός ρύθμισης τα νέα χρέη και οφειλές και επαναλαμβάνει διατάξεις που δεν απέδωσαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τις ακολουθήσουν οι οφειλέτες, είτε γιατί δεν είχαν ουσιαστικά κίνητρα.

Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το είπαν και οι φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν την ίδια πρόταση με τη δική μας.

Κι ενώ συνεχίζετε να υπερφορολογείτε μέσω του ΦΠΑ  τα καλάθια των μικρομεσαίων νοικοκυριών, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Τιμών, για το εφοπλιστικό κεφάλαιο φέρνετε ένα ακόμη φορολογικό δωράκι, με μείωση του συντελεστή μερισμάτων από 10% σε 5%.

Δηλαδή,

  • 9% φορολογία του εισοδήματος του χαμηλόμισθου
  • 5% του μερίσματος του ναυλομεσίτη!

Κι έρχομαι τώρα σε μια σειρά άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου. Τα έχουμε ξαναπεί αλλά εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι.

Πρώτον: Συνεχίζετε τις εγκληματικές σας επιλογές για τη ΛΑΡΚΟ, που προφανώς και έχει προστιθέμενη αξία, την οποία εξαφανίσατε με την παράταση της ειδικής διαχείρισης.

Δεύτερον: Ορίζετε το Υπουργείο Οικονομικών ως αναθέτουσα αρχή του έργου «Μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού» και το αναθέτετε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σας θέσαμε κ. Υπουργέ,συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα της μετεγκατάστασης των ΕΑΣ, πριν από ένα μήνα με ερώτηση που υπέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η οποία παραμένει αναπάντητη.

Γνωρίζετε ότι εμείς δεν απορρίπτουμε τη μετεγκατάσταση, αλλά σας ζητήσαμε να διασφαλίσετε ότι θα συνδυαστεί και με αναβάθμιση του ρόλου και του έργου τους προς όφελος της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Εσείς δεν απαντήσατε και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι μια ένοχη σιωπή.

Τρίτον: Συνεχίζετε να φέρνετε ad hoc διατάξεις για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ,που το έχετε αναγάγει σε μηχανισμό ανάθεσης έργων χαμηλής λογοδοσίας και διαφάνειας.

Και τώρα μεταφέρετε σε αυτό μέσω της ΕΤΑΔ και τη διαχείριση του αιγιαλού μπροστά από τα τουριστικά ακίνητα.

Τέταρτον: Ενώ δε στέγνωσε ακόμα το μελάνι του ν.5024 για τα καταπατημένα και ξεκίνησαν τα μπαλώματα. Κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών ξέχασαν πως για να υπάρξει υπαγωγή στο ν.5024 χρειάζεται υπαγωγή στον ν.4495/2017, για τον οποίο χρειάζεται τίτλος κυριότητας. Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα το θέμα.

Πέμπτον: Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κ. Σκυλακάκη.

Συστήνει Τμήμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την παρακολούθηση της σύναψης και εκτέλεσης των δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων που συνάπτονται στο πλαίσιο αξιοποίησης των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κι αυτό γίνεται, αφού έχουν υπογραφεί 3,22 δισ. Ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Πάλι καλά που δεν το συστήσατε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια είναι εν δυνάμει βάρος για το δημόσιο χρέος και χρειάζεται σοβαρή παρακολούθησή τους από το ΓΛΚ ή μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση όπως προτείνουμε εμείς στο Πρόγραμμά μας.

Το νομοσχέδιο όμως περιέχει και εύλογες διατάξεις, τι οποίες και θα ψηφίσουμε, όχι όμως χωρίς κριτική.

Οφείλουμε δηλαδή να υπενθυμίσουμε, ότι το εφάπαξ ποσό 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν λίγο από την αύξηση 7,75%, είναι ένα ακόμα προεκλογικό επίδομα, σαν αυτά που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία του προσπαθώντας να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Εσείς υποσχεθήκατε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά καταλήξατε να επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη.

Έστω και τώρα δώστε μόνιμες αναπνοές στους συνταξιούχους. Υιοθετείστε την προτεινόμενη τροπολογία μας για μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων από 6% σε 4%, δηλαδή για επαναφορά της εισφοράς στα προ του τρίτου μνημονίου επίπεδα.

Κλείνω με άλλες δύο προτάσεις που καταθέσαμε ως τροπολογίες κ. Υπουργέ.

Η μια είναι η γνωστή λύση που έχουμε προτείνει για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο. Είναι μείζον θέμα, αφορά πάνω 85.000 οικογένειες και πρέπει επιτέλους να ασχοληθείτε και να εξετάσετε την τεκμηριωμένη πρότασή μας.

Η άλλη αφορά την Προσωπική Διαφορά των περίπου διακοσίων νέων υπαλλήλων σε υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Είναι ώριμο το αίτημά τους να μην πληρώνονται διαφορετικά από τους συναδέλφους με τους οποίους μοιράζονται ίδια καθήκοντα.

Το ξέρετε ως θέμα και δική μας πρόθεση είναι να συμβάλλουμε στη λύση του.

Γιατί εμείς δεν ήμασταν ποτέ δύναμη στείρας αντιπολίτευσης, αλλά η κύρια πολιτική δύναμη της υπευθυνότητας, των προτάσεων και των λύσεων.

Scroll to Top