Διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με καιροσκόπους & πολιτικούς τουρίστες – Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Χ. Δρούζια για το ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου.

Έχετε αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής. Πως κρίνετε τις πολιτικές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτούς τους δύο τομείς;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε πολύ ψηλά στην ατζέντα αυτά τα θέματα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά. Ωστόσο η παταγώδης αποτυχία του κρατικού μηχανισμού σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί απέδειξε ότι το «καλοσυντονισμένο επιτελικό κράτος» ήταν επικοινωνιακή φούσκα. Ο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», που θεσμοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις στα προβλήματα της πολιτικής προστασίας, αλλά δημιούργησε νέες κακοδαιμονίες σε επίπεδο κατανομής των αρμοδιοτήτων και οργάνωσης των υπηρεσιών, με αδιαφανείς επιλογές και διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι η καρδιά της πολιτικής προστασίας, στερείται τα απαραίτητα μέσα, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του, επιχειρησιακό και επιστημονικό, παραμένει αναξιοποίητο.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπληρώνει σχεδόν τρεις μήνες στη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Πως κρίνετε αλήθεια τα πρώτα δείγματα γραφής του ΚΙΝΑΛ και ποια τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής το επόμενο διάστημα;

Τους τελευταίους μήνες ο χρόνος υπήρξε πολύ πυκνός για εμάς. Η γενναία και αξιοπρεπής στάση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά προκάλεσε ρίγος συγκίνησης και αναθέρμανε το ενδιαφέρον των πολιτών για την παράταξή μας. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές ήταν ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης. Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, που δεσμεύτηκε εξαρχής για την ενότητα και την αυτόνομη πορεία της παράταξης, έθεσε ως στόχο την ανάδειξη των κρίσιμων προβλημάτων των πολιτών, αλλά και των σοβαρών διακυβευμάτων για τη χώρα, προβάλλοντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας στο πλαίσιο ενός σοβαρού και αξιόπιστου αντιπολιτευτικού ρόλου. Όλα αυτά συνθέτουν τις προϋποθέσεις για να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο η παράταξή μας και να υπάρξει η διόρθωση μια ιστορικής ανορθογραφίας, όπως ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες.

Ένα κόμμα για να μεγαλώσει χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση. Για ποια πρόσωπα θα πρέπει η πόρτα να είναι ανοιχτή;

Οι ιδέες και οι αρχές είναι αυτές που δίνουν την κοινή βάση για συνεργασία και για συμπόρευση των προσώπων. Το Κίνημα Αλλαγής έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες του προς τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές. Είναι όμως προφανές ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με στελέχη που δεν έχουν αρχές, αλλά λειτουργούν ως καιροσκόποι και ως περιφερόμενοι πολιτικοί τουρίστες.

Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας και πώς;

Βεβαίως, γιατί το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι κόμμα με προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας και επομένως είναι κόμμα εξουσίας. Μετά από μια δεκαετία που οι πολίτες δοκίμασαν όλες τις πολιτικές δυνάμεις έχουν πλέον γνώση και μνήμη. Οι προσδοκίες από την διακυβέρνηση της ΝΔ διαψεύδονται καθημερινά, διότι σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, κρίσεων και προκλήσεων η ΝΔ πάρα πολλές φορές «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής», όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν έχει μόνο την εμπειρία της περιόδου που κυβέρνησε τη χώρα, έχει και την ωριμότητα από τη θητεία του στην αντιπολίτευση, μα πάνω από όλα έχει πλήρη επίγνωση των σημερινών αναγκών της χώρας και έχει αναπτύξει μια νέα σχέση εκπροσώπησης με τους πολίτες και τους κοινωνικούς χώρους, κάτι που δημιουργεί και μια νέα βάση διαμόρφωσης πολιτικού πλειοψηφικού ρεύματος.

Η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει μιλήσει για την ανάγκη σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Πώς την αντιλαμβάνεστε εσείς; Με ποιους και πως;

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί κοινή στέγη για τα ρεύματα του χώρου της Κεντροαριστεράς, όπως η σοσιαλδημοκρατία, ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, το προοδευτικό κέντρο, η πολιτική οικολογία και η δημοκρατική και ανανεωτική αριστερά, με το ΠΑΣΟΚ να είναι ο κορμός αυτής της σύμπραξης. Είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Άρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ιδεολογικό επίπεδο. Η πρόσκλησή μας όμως αφορά και όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα σε μια αμετανόητα συντηρητική παράταξη με εκσυγχρονιστικό περιτύλιγμα και σε μια αμετανόητα λαϊκιστική αριστερά, ώστε το πρόγραμμά μας σύντομα να καταστεί η βασική εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο διεθνές τοπίο. Πώς θα πρέπει η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Η καταδίκη της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας σε μιαν άλλη, που σε μας τους Έλληνες φέρνει στο νου την τραγωδία της Κύπρου, είναι αυτονόητη. Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι παρατηρητής ή συρόμενη πίσω από τις αποφάσεις άλλων, αλλά θα πρέπει και η ίδια να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Οι όποιες επιλογές θα πρέπει να ζυγίζονται πολύ σοβαρά και, όπως λέω συχνά, η πρόκληση για μας είναι να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της γεωπολιτικής μας θέσης σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ηγεσία και απαιτείται εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και εθνική στρατηγική, κάτι που δεν φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση να επιδιώκει, όπως δεν επιδίωκε ούτε η προηγούμενη.

Scroll to Top