«Ποια γραμμάτια ξεπληρώνετε κ. Υπουργέ με την ιδιωτικοποίηση & τον ακρωτηριασμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων;» -Ομιλία στη Βουλή

Τόνια Αντωνίου - 15-3-2023

Ομιλία μου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο:

«Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ‘’Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά & μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 & την προστασία της δημόσιας υγείας & άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νομοσχέδιο.

Είναι ιδιαίτερο γιατί αφορά πρωτίστως μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο, αλλά και τις οικογένειές τους.

Είναι ιδιαίτερο, γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια στου οποίου τις διατάξεις να υπήρξε τόσο ομόφωνη αντίθεση από όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων, των υγειονομικών φορέων, των επιστημονικών φορέων και των εθελοντικών σωματείων.

Είναι ιδιαίτερο γιατί επιδεικνύει έναν κυνισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει προηγηθεί η τραγωδία των Τεμπών.

Γιατί στα Τέμπη φάνηκε ότι η χαοτική κατάσταση στους σιδηροδρόμους οφείλεται μεταξύ και άλλων παραγόντων και σε μια προβληματική ιδιωτικοποίηση.

Εδώ θα πρέπει μάλιστα να θυμηθούμε ότι ενώ το ΕΣΥ σήκωσε όλο το βάρος της Πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας υγείας έμεινε προστατευμένος από την Κυβέρνηση και επιδοτήθηκε τόσο με αυξημένες αμοιβές, όσο και με αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με κυνικό τρόπο την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Υγείας μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.

Και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο πεδίο όπως ο παιδικός καρκίνος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί;

Ακόμα πιο επιτακτικό ερώτημα είναι: ποιο γραμμάτιο ξεπληρώνετε;

Ποια είναι η υπέρτατη φωνή που σκεπάζει τις φωνές των γονιών, του επιστημονικού κόσμου και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία;

Φτάσατε μάλιστα κ. Υπουργέ μέσω των εντολοδόχων σας να προσπαθήσετε να σιγήσετε τις φωνές αυτές.

Έγινε προσπάθεια για σύγκληση του Διοικητικού Συμβούλιου του Αγλαΐα Κυριακού για το θέμα αυτό που δεν έγινε αποδεκτή από τον κοινό Διοικητή.

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγλαΐα Κυριακού, που διαφωνεί απολύτως με την επιλογή του νέου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, κατέθεσε την άποψή της στην ιστοσελίδα της Διαβούλευσης, με το μεγάλο ερώτημα «Γιατί;»

Σας καταθέτω τη θέση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σας καταθέτω επίσης την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ που επίσης διαφωνεί με την επιλογή σας!

Οι επιλογές αντίκεινται πλήρως στην ίδια την πραγματικότητα!

Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα:

1ον. Στο σύνολο των τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας της χώρας, περιλαμβανομένων αυτών που στεγάζονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ”, η ποιότητα των  ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στους μικρούς ασθενείς είναι ήδη και παραμένει υψηλή και ισότιμη ανάλογων Κέντρων του εξωτερικού.

Το αμφισβητείτε αυτό κ. Υπουργέ;

2ον. Η πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες είναι δεδομένη! Διαφωνείτε κ. Υπουργέ;

3ον. H διασύνδεση των Τμημάτων Αιματολογίας – Ογκολογίας με τα οικεία Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών, εδώ και δεκαετίες εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους και την απαραίτητη συνεργασία με τις υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες.

4ον. Η επίτευξη των στόχων αυτών των Τμημάτων – που εσείς θέλετε να ακρωτηριάσετε – οφείλεται σε σημαντικότατο βαθμό στην άμεση σχέση που υφίσταται μεταξύ του κάθε Ογκολογικού Τμήματος και του οικείου Νοσοκομείου στο οποίο ανήκει.

5ον. Οι επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης απομάκρυνση των Αιματολογικών – Ογκολογικών Τμημάτων στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και στην επίτευξη των στόχων τους ως προς την ουσιαστική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, αναμένεται να είναι μεγάλες και φοβάμαι επώδυνες.

Αλλά εσάς προφανώς δε σας αποθαρρύνει αυτό!!

6ον. Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, αλλά και της εκπαίδευσης των φοιτητών, των ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών υφίσταται και μάλιστα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη επί μια 20ετία.

Συνεπώς, οι βασικοί στόχοι που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών μας, υπηρετούνται και διαρκώς βελτιώνονται.

Το υπάρχον πλαίσιο δημόσιας λειτουργίας, δεδομένων των παροχών του κράτους, αλλά και των συλλόγων γονέων και φίλων, που υποστηρίζουν οικονομικά το έργο της καταπολέμησης του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, εξασφαλίζει επαρκέστατη χρηματοδότηση.

Γιατί λοιπόν αποφασίζετε να ακρωτηριάσετε αυτό το κατά κοινή ομολογία λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο δημόσιας λειτουργίας των παιδιατρικών νοσοκομείων;

Μήπως δεν κατανοείτε ότι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου που προτείνετε μπορεί να διαταράξει σε επικίνδυνο βαθμό το παραγόμενο έως τώρα θεραπευτικό έργο;

Και μάλιστα τώρα που ναυάγησε το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε επενδύσει τόσο πολύ η ιατρική κοινότητα για τη σταδιακή αποσυμπίεση των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.

Κ. Υπουργέ μιλήσατε για «οικονομική αυτοτέλεια»!

Τι αυτοτέλεια είναι αυτή που θα βασίζεται στην συνεχιζόμενη παροχή υψηλότατων ποσών από την πλευρά του κράτους;

Άρα στην πράξη αφορά τις αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες δαπάνες και διορισμούς με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θα κάνει η διορισμένη από εσάς διοίκηση.

Επίσης με το άρθρο 11ια της δίνετε την υπερεξουσία να διαλύει και να καταργεί τα υφιστάμενα Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων που μεταφέρονται στο νέο κέντρο.

Άρα ανοίγετε την πόρτα σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Θα έπρεπε να μεριμνάτε για τη συνεχή ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, τα οποία αντιμετωπίζουν τραγική υποστελέχωση, κυριαρχούν οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα, οι μεγάλες λίστες χειρουργείων και οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Εσείς όμως έχετε άλλες προτεραιότητες.

Εκτελείτε το ευρύτερο σχέδιο που κατήρτισε το Νεοφιλελεύθερο Στρατηγείο που λέγεται ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε. και στον χώρο της Υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει και αυτή την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για τη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσα από τον ακρωτηριασμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Οι πολίτες χρειάζονται ισχυρό κοινωνικό κράτος στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εμείς το δημιουργήσαμε, εμείς θα εγγυηθούμε την επιβίωση και την αναβάθμισή του στο μέλλον.

Έρχονται εκλογές, έρχεται αλλαγή σελίδας!

Scroll to Top