Ο Υμηττός δεν μπορεί να περιμένει!! Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Αττική η προστασία του.

Με Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή, ζήτησα απαντήσεις για το χρόνο λειτουργίας, τη χωρική αρμοδιότητα και τη στελέχωση του Δασαρχείου Υμηττού, που παραμένει ακόμη ανενεργό 12 χρόνια μετά από την θεσμοθέτησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς δεσμεύτηκε μεν για τη λειτουργία του και τη στελέχωσή του με 18 άτομα, αλλά μετά από ένα χρόνο, δηλαδή μετά από το τέλος και της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, ενώ η απόφαση για τη χωρική αρμοδιότητά του παραπέμπεται στο μέλλον, μετά από μελέτες και διαβούλευση.

Ωστόσο, απαντήσεις δεν είχαν δοθεί ποτέ στα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στους καθαρισμούς του Υμηττού, τα οποία είχα θέσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με προηγούμενη Ερώτησή μου στη Βουλή, όταν μιλούσα για την διάθεση πόρων με σκοπό την αντιπυρική προστασία, με βάση και τα αιτήματα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού που έχουν συγκροτήσει οι Δήμοι γύρω από το όρος. Τελικά, τα συνεργεία καθαρισμού μπήκαν να καθαρίσουν «κατόπιν εορτής», μετά από τη φωτιά στην Βούλα και την Άνω Γλυφάδα τον Μάιο.

Ο Υφυπουργός στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα έργα καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί για φέτος και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πρόσθετες απαιτήσεις και μελέτες του ΣΠΑΥ για την αντιπυρική προστασία.

Το συμπέρασμα είναι ότι για μια ακόμα χρονιά ο Υμηττός θα μείνει χωρίς δασαρχείο, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικά τα αιτήματα του ΣΠΑΥ, τη στιγμή που ο Υμηττός δεν μπορεί να περιμένει και η αντιπυρική προστασία πρέπει να οργανωθεί πριν και όχι μετά τις φωτιές.

Scroll to Top