Ομιλία στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το συνέδριό μας συγκαλείται σε μια περίοδο διεθνών συνταρακτικών γεγονότων και ενός πολέμου, που έχουν άμεση επίδραση στη χώρα μας και σε μια κοινωνία εξαντλημένη από τα πέτρινα μνημονιακά χρόνιακαι από την πρόσφατηυγειονομική κρίση.

Προτεραιότητά μας σήμερα, ειδικά των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα έπρεπε να είναι τα κρίσιμα ζητήματα

  • της δημοκρατίας,
  • των ανισοτήτων,
  • του κοινωνικού αποκλεισμού
  • της εργασίας
  • της Κλιματικής Αλλαγής και
  • των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης,

Όμως αναγκαζόμαστε να εστιάσουμε και σε μια σειρά από νέα ζητήματα:

  • στις γεωπολιτικές συγκρούσεις,
  • στις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά,
  • στην απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης
  • στον υβριδικό πόλεμο της συνομωσιολογίας και των ψευδών ειδήσεων που ενισχύει την ακροδεξιά και απειλεί τη δημοκρατία
  • στην αντιμετώπιση των δραματικών διαστάσεων της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Στη χώρα μας οι πολίτες παρακολουθούν όλες αυτές τις εξελίξεις σε κατάσταση σύγχυσης και κόπωσης. Νιώθουν ανασφαλείς, αβοήθητοι και χωρίς ελπίδα από μια κυβέρνηση που ούτε αποτελεσματικότητα έχει δείξει, ούτε η θωράκιση της κοινωνίας αποτελεί ιδεολογική της επιλογή.

Μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει σαν ευκαιρία τις κρίσεις για να νομιμοποιήσει τις ταξικές πολιτικές επιλογές της, το πελατειακό  κράτος και την αδιαφάνεια μέσω της «Μαξίμου ΑΕ».

Κι αυτό το λέω, γιατί ενόψει της εισροής τεράστιων πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εγείρονται μείζονα θέματα διαφάνειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, που σχετίζονται με τη κατανομή του πλούτου και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Δυστυχώς η τριετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δείξει ότι όταν η συντηρητική παράταξη μιλά για κανονικότητα, εννοεί την επιστροφή στην  κατάσταση που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, παρά το δήθεν μεταρρυθμιστικό περιτύλιγμα που προβάλλει.

Η ανησυχία επεκτείνεται και στα εθνικά θέματα, καθώς ενώ ο Πρωθυπουργός εκφωνεί ωραίους λόγους στην Αμερική, η πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας και η μυστική διπλωματία στο παρασκήνιο καλλιεργούν το έδαφος για αναθεώρηση πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η κοινωνική αγανάκτηση φουντώνει και το αίτημα για αλλαγή είναι διάχυτο, παρά την προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του επικοινωνιακού τοπίου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η δική μας ευθύνη σήμερα είναι να αποτελέσουμε την προοδευτική εναλλακτική επιλογή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Να μετατρέψουμε την προσδοκία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που εκφράστηκε δύο φορές τους τελευταίους μήνες, σε πολιτικό λόγο και πρωτοβουλίες αντάξιες του ονόματος και της μεγάλης αξιακής, πολιτικής και ιστορικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ, που εμφατικά αποτυπώνεται πλέον στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξής μας.

Αυτό αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα δεν βρίσκεται σήμερα στο χείλος της χρεοκοπίας για να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με τον ιστορικό μας πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο.

Η αυτοθυσία της παράταξης στο παρελθόν, δεν μπορεί να επαναληφθεί ως αυτοχειρία στο μέλλον.

Εάν θέλουμε να αποτελέσουμε ξανά το αντίπαλο δέος στην συντηρητική παράταξη, αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στον πολιτικό μας λόγο και τις πρωτοβουλίες μας.

Εάν δεν το κάνουμε, θα αποτελέσουμε δεκανίκι για τις δυνάμεις που έστησαν τα τελευταία χρόνια το σκηνικό ενός νέου διχασμού:

την παραπαίουσα κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα που αγκομαχά βυθισμένη στην αναξιοπιστία και ελπίζει να κάνουμε το μοιραίο λάθος.

Το ιστορικό momentum είναι τώρα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από το χώρο του συνεδρίου μας οφείλουμε να αποδώσουμε τον απαιτούμενο σεβασμό, σε όλες εκείνες τις ιστορικές φυσιογνωμίες της παράταξής μας, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση.

Που έγραψαν την πρώτη μεγάλη σελίδα της αλλαγής στον τόπο μας και καθιέρωσαν το ΠΑΣΟΚ ως την κυρίαρχη προοδευτική δύναμη.

Να προασπίσουμε τις ιδρυτικές παρακαταθήκες της παράταξης και αφετέρου να μην επιτρέψουμε σε κανέναν επίδοξο λαθρεπιβάτη από άλλο πολιτικό χώρο να παραχαράξει την ιστορική μας διαδρομή και να διεμβολίσει την παράταξή μας.

Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον, γιατί χωρίς ιστορική μνήμη χτίζουμε στην άμμο.

Και αυτό απαιτεί ενότητα!

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή να ξαναγίνουμε η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη προϋποθέτει συνύπαρξη και σύνθεση των ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό μας.

Της σοσιαλδημοκρατίας,

του δημοκρατικού σοσιαλισμού,

του προοδευτικού κέντρου,

της ανανεωτικής αριστεράς και

της πολιτικής οικολογίας,

που συγκρότησαν το Κίνημα Αλλαγής.

Μόνο προσθέτοντας δυνάμεις, όπως σε όλη την ιστορία του έκανε το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να διεκδικήσουμε ξανά τον ιστορικό του ρόλο και να προσφέρουμε ένα νέο όραμα για τη χώρα.

Γιατί, τα όνειρά μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας, όπως έλεγε η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά που κράτησε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς, προκειμένου εμείς σήμερα να κάνουμε το επόμενο πολιτικό βήμα για τη νέα αλλαγή.

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με την ιστορία μας και το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Scroll to Top