Να μπουν στην άκρη τα μοντέλα διακυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Συνέντευξή μου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πέτρο Δημητρόπουλο

Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Τα διακύβευμα είναι απόφαση αλλαγής ή παραμονή σε καθήλωση και κρίση; Χρειάζεται ηγεσία που θα ανακουφίσει με άμεσα μέτρα τους πολίτες από την ακρίβεια και το ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 270 δις, θα δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και την εκπαίδευση και θα αλλάξει το νόμο Κατρούγκαλου. Το ερώτημα είναι σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Θα πάμε σε νέο παραγωγικό μοντέλο πράσινης μετάβασης αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ; Θα δημιουργήσουμε σύγχρονο κράτος που εγγυάται την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών; Θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό που απειλεί την εθνική μας ύπαρξη; Χρειαζόμαστε συνεκτικό εθνικό σχέδιο για όλα αυτά μέσα από ένα ανοιχτό σύστημα διακυβέρνησης με διαφάνεια και λογοδοσία. Το σημερινό κλειστό σύστημα εξουσίας δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους και οι παθογένειές του αναδείχθηκαν στα Τέμπη.

Θεωρείτε ώριμες τις συνθήκες για κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιες πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπουν στην άκρη, ποιες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύεστε, για να προχωρήσετε σε κυβερνητική συνεργασία;

Οι πολίτες θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θέλουν. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν στην άκρη τα μοντέλα διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ,  τα πρόσωπα που τα υπηρέτησαν, όπως και οι πολιτικές που εφάρμοσαν και οι δύο σε σχέση με τους έμμεσους φόρους, τα δάνεια των πολιτών και το ασφαλιστικό.  Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για κυβερνητικές συνεργασίες είναι για μας ένα προγραμματικό πλαίσιο στις βασικές προτεραιότητες του οποίου ήδη αναφέρθηκα, ώστε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να έχει και ευρεία κοινωνική νομιμοποίηση. Μόνο τότε θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής που θα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια.

Παρακολουθήσατε στενά τα θέματα Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Σε τι υστέρησε η απερχόμενη κυβέρνηση; Ποιες οι προτεραιότητες σας εάν αναλαμβάνατε το αρμόδιο υπουργείο;

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό θεσμικό πλαίσιο που δεν το υλοποίησε ποτέ. Δεν ενίσχυσε την πολιτική προστασία σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, δεν έλυσε προβλήματα που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα. Θεωρώ ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Κρίσιμος τομέας είναι η αποκατάσταση, για την οποία δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πολιτική. Το μόνο που έκαναν ήταν έφεση στην αγωγή των ανθρώπων που ζητούσαν αποζημιώσεις για το Μάτι, ενώ για τα Τέμπη νομοθέτησαν να μην υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ποια ζητήματα του Νότιου Τομέα που θέσατε ως βουλευτής παραμένουν άλυτα; Ποια έχουν ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης;

Το ύψος των αντικειμενικών αξιών απασχολεί χιλιάδες πολίτες, γιατί η νότια Αθήνα δεν είναι μόνο πλούσιες περιοχές, αλλά και λαϊκές συνοικίες, με αποτέλεσμα οι αδύναμοι συμπολίτες μας να καταβάλουν υπέρογκο ΕΝΦΙΑ και να χάνουν τα προνοιακά επιδόματα. Η αυξημένη εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση καθιστούν αναγκαία την άμεση στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Μείζον ζήτημα είναι η βία στα σχολεία και η έλλειψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Τεράστιο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση της ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο, ενώ τα μπάζα στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον.  Όλα αυτά είναι ζητήματα άμεσης αντιμετώπισης, αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε λύσεις.

Scroll to Top