Κρύβουν πρόστιμο μαμούθ. Αντί για τους λαθρέμπορους πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Ασυγχώρητη κρυψίνοια και απόπειρα συγκάλυψης ενός θέματος με οσμή σκανδάλου, για το οποίο οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με ιλιγγιώδες ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καταλόγισα στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή που αφορούσε τις κυρώσεις για τη χώρα μας από την ελλιπή είσπραξη και απόδοση δασμών, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Στην αρχή της συζήτησης ανέφερα ότι στις ετήσιες εκθέσεις της OLAF, για τα έτη 2018 και μετά αποτυπώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν εκτεταμένα φαινόμενα τελωνειακής απάτης στον τομέα των δασμών που πρέπει να εισπράττονται από τη χώρα και να αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα πανευρωπαϊκών ελέγχων της OLAF για την αντιμετώπιση της συστηματικής υποκοστολόγησης μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων ρούχων και παπουτσιών από την Κίνα, οι οποίοι για την Ελλάδα έδειξαν ότι οι υποθέσεις απάτης εκτιμώνται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 17% των παραδοσιακών αυτών ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντες δασμούς που καταλήγουν στα οργανωμένα κυκλώματα τελωνειακής απάτης που λειτουργούν ως «Λερναία Ύδρα» και πλήττουν τελικά την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, το εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό.

Αφού επισήμανα ότι καλούνται τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι να καταβάλουν τις καταλογισθείσες απώλειες στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβαρυμένες μάλιστα με τεράστιους τόκους, ζήτησα από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο να δηλώσει ποιο είναι ακριβώς το ποσό που καταλογίστηκε, πόσοι ήταν οι τόκοι, ποια περίοδο αφορούν, ποιο ποσό τελικά πληρώθηκε μαζί με τους τόκους και πότε καταβλήθηκε. Επιπλέον, κάλεσα τον υφυπουργό να απαντήσει εάν έχουν καταλογιστεί τα ποσά στους φυσικούς δράστες και αν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς και εάν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε όσους μέχρι σήμερα στον κρατικό μηχανισμό έχουν αποτύχει ή έχουν κλείσει τα μάτια.

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παραδέχθηκε ότι το ποσό πληρώθηκε τελικά το Μάιο του 2022, απέφυγε να απαντήσει σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα και να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για το ποσό και τους υπέρογκους τόκους, ενώ επικαλέστηκε αμφισβήτηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ποσών που χρησιμοποιεί η OLAF, δηλώνοντας ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει χώρα μας.

Ανταπαντώντας, αφού τόνισα ότι για την επιβάρυνση των φορολογουμένων με το ιλιγγιώδες ποσό και τους τόκους υπάρχει συνευθύνη των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισα στον υφυπουργό ότι η προσφυγή της Μεγάλης Βρετανίας για το ίδιο θέμα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρόσθεσα μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να συγκαλύψει το θέμα, αφού όχι μόνο καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει από το Υπουργείο Οικονομικών ή την ΑΑΔΕ, αλλά και όταν στις 2 Ιουνίου η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ήρθαν στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συζήτηση επί της έκθεσης απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2021 και του προγραμματισμού δραστηριοτήτων της για το έτος 2022, δεν είπαν κουβέντα για το θέμα, ενώ και στην έκθεση κάποιοι ξέχασαν να γράψουν έστω και μισή γραμμή.

Scroll to Top