Ισχυρό ΠΑΣΟΚ για δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο στη χώρα – Συνέντευξη στο Political.gr

Συνέντευξή μου στο δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο για το Political.gr

Η καταιγίδα αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ζωή του τόπου. Πώς μπορεί να μπει φρένο σε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο

Μόνο εάν μάθουν οι πολίτες τι έχει πραγματικά συμβεί. Η τοξικότητα δεν έχει προκύψει από την αντιπολίτευση, αλλά από την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Έχει ακόμα την ευκαιρία να άρει αναδρομικά τα εμπόδια στην διερεύνηση της υπόθεσης και να επιτρέψει στους θεσμούς να λειτουργήσουν. Εάν δεν το κάνει, θα επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά, ότι αποτελεί ένα κλειστό σύστημα εξουσίας και διαπλοκής, που δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό και αναστολή να χρησιμοποιεί σκοτεινά μέσα για την επίτευξη διαφόρων επιδιώξεων. Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα, εξαιτίας του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενστερνίζεστε το αφήγημα που θέλει την χώρα να είναι στο στόχαστρο ξένων κέντρων και συμφερόντων; 

Σε όλη την πορεία της υπόθεσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων  η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς την υπερασπιστική της γραμμή. Η πραγματικότητα είναι ότι έχει αυτοπαγιδευτεί μέσα στις δικές της αντιφάσεις και στην άρνησή της να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Τελικά, δεν έχει καταφέρει να πείσει την πλειονότητα της κοινής γνώμης, ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για το έγκλημα. Τα σενάρια συνωμοσίας είναι εύκολα αφηγήματα, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνα τόσο για την ίδια την κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα. Γιατί αν τα υιοθετήσει κανείς, τότε προκύπτουν και νέα ερωτήματα σε σχέση με την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης από την κυβέρνηση, τα οποία επιστρέφουν στην ίδια.   

Παρά το γεγονός ότι το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη, το τελευταίο διάστημα το κόμμα σας μοιάζει να διατηρεί “αποστάσεις ασφαλείας” από τις νέες καταγγελίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η παράταξή μας έχει εξαρχής επιλέξει τη θεσμική οδό για την αποκάλυψη της αλήθειας και σε αυτήν επιμένουμε. Ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει τη θεσμική διερεύνηση, οχυρωμένη πίσω από το απόρρητο που η ίδια θέσπισε. Η δημοσιογραφική έρευνα κάνει τη δουλειά της, αλλά οι θεσμοί είναι εκείνοι που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αποκαλύπτοντας την αλήθεια και αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Στο πεδίο των πολιτικών συνεργασιών ο κ. Ανδρουλάκης μετά την ρητορική περί πολιτικής αυτονομίας έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο  συνεργασίας με προγραμματικές συνεργασίες. Αυτό μπορεί αν συμβεί και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ; 

Ως παράταξη έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και υπεύθυνοι και σοβαροί. Βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον σε όλες τις φάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Και πληρώσαμε τεράστιο κόστος γι’ αυτό. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα κόμματα του ισχνού δικομματισμού δεν έχουν κουλτούρα προγραμματικών συνεργασιών και συγκλίσεων, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Η ΝΔ προβάλλει ως αυτοσκοπό την αυτοδυναμία πάση θυσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε την απλή αναλογική όταν έβλεπε ότι μπορεί να χάσει, έχει πει ότι εάν είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα συμβάλει σε σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα κι αν βγαίνουν τα νούμερα. Αυτοί επομένως θα πρέπει να ερωτηθούν. Θα σύρουν τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές διχάζοντας με τεχνητά διλήμματα, εκβιάζοντας το εκλογικό σώμα και προκαλώντας αποσταθεροποίηση; Εμείς επιδιώκουμε να γίνουμε κυρίαρχη δύναμη, ώστε με το πρόγραμμά μας να εμποδίσουμε την αποσταθεροποίηση και να δώσουμε μια σοβαρή και προοδευτική διέξοδο στη χώρα. Ο λαός τελικά θα αποφασίσει κι εμείς θα σεβαστούμε τις επιλογές του και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Εκτιμάτε ότι οι εκλογές πλέον είναι πιο κοντά από τους χρόνους που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο;

Δεν το γνωρίζουμε. Επιμένουμε, όμως, να ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ώστε να γνωρίζουν όλη την αλήθεια οι πολίτες πριν πάνε στην κάλπη.

Scroll to Top