Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιμώνει τις παρατάξεις και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων – Ομιλία στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία της κρίσης αυτής της κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό.  Και ήρθε η ώρα του απολογισμού σε όλα τα επίπεδα.

Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα έργα και τις ημέρες της στην Αυτοδιοίκηση.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκε εξαιρετικά «συνεπής» στη συντηρητική ιστορία και ατζέντα της και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Μια ατζέντας της οποίας ο επίλογος είναι το βαθιά συντηρητικό και απαράδεκτο άρθρο 44 του νομοσχεδίου, που καταργεί το διαχρονικό δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Αποτελεί μια αντιδημοκρατική και αυταρχική απόπειρα της Ν.Δ. να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπήρξαμε το πρώτο κόμμα που ζητήσαμε την απόσυρσή της- ήδη από τις 8 Ιουνίου – και γι’ αυτό καταθέσαμε και τοαίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Και στο Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις 16 Ιουνίου στο Αγρίνιο, όπου συζητήθηκε το θέμα, όλες οι παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους τοποθετήθηκαν αρνητικά για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, παρόλο που κάποιοι μετά φάνηκε ότι «νέρωσαν» τη θέση τους για να παραμείνουν αρεστοί στην Κυβέρνηση.

Μετά από την κλιμάκωση της κατακραυγής για το θέμα αναγκαστήκατε, κύριοι της κυβέρνησης, να ανασκευάσετε την αρχική σας θέση.

Με τη διάταξη που φέρατε τελικά προβλέψατε ένα υπόλειμμα δικαιώματος, με τόσο δυσχερείς προϋποθέσεις εφαρμογής, που το καθιστούν ουσιαστικά ανεφάρμοστο. Δηλαδή τι λέτε; Ότι θα πρέπει οι συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης να αποκτήσουν προφητικές ικανότητες, ώστε να προβλέπουν τα επείγοντα γεγονότα και να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης πέντε ημέρεςπριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από την παρούσα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αποδεικνύει συστηματικά και επανειλημμένα ότι δεν έχει κουλτούρα δημοκρατίας.

Το βλέπουμε καθημερινά στη Βουλή με τις διαδικασίες κακής νομοθέτησης, ότανέρχονται για ψήφιση ολόκληρα τμήματα νομοσχεδίων και πλήθος τροπολογιών που δεν έχουν περάσει ποτέ από διαδικασίες δημόσιαςκαι ανοιχτής διαβούλευσης.

Το βλέπουμε στην οργανωμένη επιχείρηση για ασφυκτικό έλεγχο του επικοινωνιακού τοπίου, ώστε να γίνονται αόρατα όλα τα γεγονότα ή οι απόψεις που ενοχλούν πραγματικά την κυβέρνηση.

Στο χώρο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας νοθεύτηκαν σταδιακά, αλλά μεθοδικά, βασικές αρχές της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Με μια σειρά διατάξεων αφαιρέσατε αρμοδιότητες από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια και τις μεταφέρατε στις Οικονομικές Επιτροπές με τον ν.4623/2019 και αφού είχαν προηγηθεί οι εκλογές της αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2019.

Αποψιλωμένα από αρμοδιότητες,τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έχουν μετατραπεί σε κυρωτικούς μηχανισμούς των «δεσμευτικών εισηγήσεων» της Οικονομικής Επιτροπής.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2019 με το άρθρο 184 του ν.4635 δώσατε το πράσινο φως για να λαμβάνονται αποφάσεις στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, «δια περιφοράς», δηλαδή χωρίς να υπάρχει συνεδρίαση και διάλογος.

Πέραν όμως της αναφοράς στο νομοσχέδιο και στη συνέχιση των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στην αυτοδιοίκηση, θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στη διάταξη του άρθρου 10 της τροπολογίας 1360/135 που αφορά στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την αντιπυρική προστασία της χώρας.

Μιας τροπολογίας η οποία για ακόμη μια φορά συγκεντρώνει άσχετες μεταξύ τους διατάξεις, με θετικό και αρνητικό πρόσημο, με στόχο το να μας παγιδέψετε ώστε αν δεν ψηφίσουμε το έκτρωμα σας στη συνέχεια τα γνωστά παπαγαλάκια σας να μας μέμφονται για το ότι καταψηφίσαμε ένα θετικό άρθρο, όπως έγινε και στην περίπτωση της τροπολογίας στην οποίο ένα από τα επτά άρθρα αφορούσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Λοιπόν για να σας απαντάμε καθαρά ναι ή όχι πρέπει να έχετε και εσείς καθαρές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Είναι πραγματικά φαιδρό ότι πέρασαν 3 ολόκληροι μήνες μετά από την παρουσίαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, με το ύψος χρηματοδότησης που φτάνει στο 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, για να έρθετε σήμερα να ορίσετε ότι αναθέτουσα αρχή θα είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δηλαδή το Μάρτιο του 2022 ως τι παρουσίαζε το πρόγραμμα αυτό ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, αφού δεν ήταν ακόμα στην αρμοδιότητά του;

Αν οι ρυθμοί της εργασίας σας είναι αυτοί, τότε θα ζήσουμε και άλλες καταστροφές πριν αρχίσουν να αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι.

Και το λέω αυτό, τη στιγμή που η Ιτέα και ο ιστορικός ελαιώνας της Άμφισσας ακόμα καπνίζουν.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης, με πρόσχημα την ταχεία απορρόφηση των πόρων εμπλέκει το ΤΑΙΠΕΔ στην ωρίμανση και στην ανάθεση των έργων του ΑΙΓΙΣ.

Η ένστασή μας με την επιλογή αυτή είναι διπλή.

Κατ’ αρχάς ο κ. Στυλιανίδης, που προΐσταται ενός νέου και κρίσιμου Υπουργείου, έπρεπε να φροντίζει συνεχώς να αποκτήσει το Υπουργείο του τη διοικητική επάρκεια για την προκήρυξη των κρίσιμων έργων που θα αφορούν την πολιτική προστασία και όχι να βασίζεται σε τρίτους.

Εμείς ως αντιπολίτευση είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτό!Το έχουμε πει πολλές φορές. Ο ίδιος ο Υπουργός γιατί αποδέχεται, όμως, να είναι το υπουργείο του ένα αδειανό κέλυφος, χωρίς προσωπικό και αρμοδιότητες;

Από την άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ έχει πολύ χαμηλά εχέγγυα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας. Παραμένει πάντοτε μια θυγατρική του Υπερταμείου υποθήκευσης της Δημόσιας Περιουσίας που επιτηρείται από τους ξένους πιστωτές της χώρας. Έργο ΣΥΡΙΖΑ αυτό.

Για το οποίο, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας, όταν ήσασταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Εσείς, έτσι όπως το πάτε, θα μετατρέψετε το ΤΑΙΠΕΔ σε Εθνική Αρχή Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων.

Τελικά δεν έχει όριο η υποκρισία σας. Κάνετε όλα εκείνα ακριβώς, για τα οποία κατηγορούσατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Και ακόμη χειρότερα. 

Η ώρα που ο ελληνικός λαός θα δώσει τέλος στην αλαζονική σας διακυβέρνηση πλησιάζει.

Scroll to Top