Η κυβέρνηση δεν θέλει να αφουγκραστεί τη φωνή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομιλία μου από τα Πρακτικά της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων,  οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σκέψη μας αυτήν τη στιγμή είναι στους χιλιάδες δοκιμαζόμενους από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της χώρας μας να συνδράμει όχι μόνο με διασωστικά συνεργεία, αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα.

Επίσης, εκφράζουμε τη θλίψη μας και για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών σήμερα το πρωί, αλλά και τις προηγούμενες μέρες στο Αιγαίο. Οι απώλειες αυτές δείχνουν πόσο αδίστακτα είναι τα κυκλώματα των διακινητών, αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων που ανεβαίνουν σε καρυδότσουφλα ακόμα και με 8 μποφόρ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε όλοι μας να τιμήσουμε και από αυτό εδώ το Βήμα τους πεσόντες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Ευστάθιο Τσιτλακίδη και Αντιπτέραρχο Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που ο χαμός τους σκοτείνιασε την ψυχή όλων των Ελλήνων. Ο συμβολισμός της θυσίας τους εν καιρώ ειρήνης θυμίζει στους Έλληνες ότι η πατρίδα μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έπαψαν ποτέ να γεννούν ανθρώπους που με αυταπάρνηση εκτελούν το καθήκον τους για να μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια προστατευμένοι από εξωτερικούς κινδύνους.

Όπως πιστεύουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, η εθνική άμυνα δεν στηρίζεται μόνο στους εξοπλισμούς, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αμυντική βιομηχανία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκονται για πολλά χρόνια σε αυξημένη επιφυλακή, με μεγάλη επιχειρησιακή πίεση, λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Θα ανέμεναν, λοιπόν, οι άνθρωποι από την πολιτεία να αφουγκραστεί τη φωνή τους και να σπεύσει με μεγάλη προσοχή και δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει μία πληθώρα θεμάτων που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απόστρατους.

Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό και ελλειμματικό και αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να αφουγκραστεί τη φωνή τους. Επιλύει ορισμένα προβλήματα, αλλά αφήνει εκτός ρύθμισης δεκάδες ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, αλλά και στην ακρόαση των φορέων διατυπώθηκαν μια σειρά από αιτήματα που η Κυβέρνηση τα αγνόησε εντελώς. Ο εισηγητής μας, ο κ. Κεγκέρογλου, σας ανέφερε ποια είναι τα κρίσιμα αιτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Σας καταθέσαμε τροπολογίες για είκοσι θέματα, διορθώσεις στο νομοσχέδιο, αλλά και προσθήκη θεμάτων που δεν συμπεριλάβατε και είναι παραπάνω από αναγκαία η ρύθμισή τους.

Ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, κύριε Υπουργέ, να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας που αφορούν:

  • Τους ανακαλούμενους αξιωματικούς για λόγους υγείας.
  • Τη δίκαιη διανομή μεριδίων και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων μερισματούχων των μετοχικών ταμείων, με βάση οικονομοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
  • Την ανάκληση των μνημονιακών μειώσεων στα μερίσματα. Την αναπροσαρμογή του καταβαλλόμενου ποσού στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω τέλεσης γάμου, που είναι πολύ υψηλό και με απαράδεκτη αναδρομικότητα.
  • Την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού στους μηχανικούς απόφοιτους της Σχολής Ικάρων.
  • Τον διπλασιασμό του χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στις μονάδες εκστρατείας.
  • Την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την πρόωρη αποστρατεία και συνταξιοδότησή τους με ευθύνη της υπηρεσίας τους.
  • Την τροποποίηση των ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότησης ΕΠΟΠ.
  • Τη μισθολογική κατάταξη σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.
  • Τη μετονομασία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
  • Την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των συνδρομητών υπέρ ενώσεων αποστράτων αξιωματικών.
  • Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αξιωματικοί προέλευσης εθελοντών μακράς θητείας πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι προνομιακά σε σχέση με όλους τους άλλους αρχαιότερούς τους αξιωματικούς.

Σημειώνω ότι σε πολλά από αυτά στάθηκε και ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι Βουλευτές της συμπολίτευσης. Αλλά, υπάρχει ακόμη ένα πεδίο στο οποίο, κύριε Υπουργέ, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακούσετε περισσότερο εμάς, το ΠΑΣΟΚ, και λιγότερο το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό είναι η αμυντική βιομηχανία.

Αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός στην ΕΑΒ, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα ΕΑΣ, για την ΠΥΡΚΑΛ. Το «φαραωνικό» όνειρο του Μαξίμου για ένα περιβόητο κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό θέτει σε κίνδυνο την ομαλή και συγκροτημένη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν επιδείξει μία αδικαιολόγητη κρυψίνοια από την αρχή γι’ αυτό το πρότζεκτ, το οποίο με τον τρόπο που μεθοδεύεται θα βλάψει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εκτελούν τα ΕΑΣ για την εθνική άμυνα, όπως λένε και οι ίδιοι οι σύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομικών στη μελέτη τους. Γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχετε δεσμευτεί για το πού θα μετεγκατασταθούν τα ΕΑΣ, για το ποιο είναι το κόστος και πού θα βρεθούν οι πόροι.

Δεν ξέρουμε αν βιάζονται μόνο στο Μαξίμου ή και εταιρείες που ενδιαφέρονται για το περιβόητο ΣΔΙΤ. Εσείς έχετε την ευθύνη, κύριε Υπουργέ, να φροντίσετε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όχι μόνο δε θα υποβαθμιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί μέσα από τη μετεγκατάστασή της.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι να καταστούν τα ΕΑΣ κρίσιμος παραγωγός πυρομαχικών και εν γένει εξοπλισμών για την εθνική άμυνα, όπως ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή η αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, που παράγει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% των αμυντικών δαπανών. Δηλαδή, πλησιάζει την αυτάρκεια.

Εμείς ζητάμε, τη στιγμή που η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ, να μετατραπεί η αμυντική βιομηχανία σε βασική αναπτυξιακή ατμομηχανή για λόγους εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς.

Εδώ, όμως, έχουμε το εξής οξύμωρο στο Υπουργείο Οικονομικών. Ενώ το ίδιο πανηγυρίζει για την ανάπτυξη και εκτιμητές του αυξάνουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων σε όλη τη χώρα, όταν πήγαν στον Υμηττό -δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας- κοστολόγησαν τα εκατόν πενήντα πέντε στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ μόλις 31 εκατομμύρια. Δηλαδή, το δημόσιο ευτελίζει την περιουσία της αμυντικής βιομηχανίας μέσα από την απαλλοτρίωση ενός ακινήτου σε μια αδικαιολόγητα χαμηλή και μη αγοραία τιμή.

Ασφαλώς, το θέμα της κοστολόγησης του ακινήτου δεν είναι αρμοδιότητά σας. Όμως, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ρόλος της αμυντικής βιομηχανίας είναι στην αρμοδιότητά σας. Και σας καλώ, κύριε Υπουργέ, να την ασκήσετε με ευθύνη, ανεξάρτητα από τα ΣΔΙΤ που σχεδιάζει το Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών.

Θα ήθελα, με την ανοχή του Προέδρου, να κάνω και μια αναφορά στις διατάξεις της τροπολογίας 1571 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα. Με το άρθρο 3 επανακαθορίζεται ο χρόνος διαγραφής των αποστρατευμένων πυροσβεστικών υπαλλήλων από δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Πιθανώς, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι εις βάρος των αποστρατευόμενων στελεχών σε σχέση με την παρούσα κατάσταση. Χωρίς σοβαρά στοιχεία για την ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων των στελεχών από την ημερομηνία διαγραφής τους δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την ορθότητα της ρύθμισης και μας καθιστά επιφυλακτικούς.

Ως προς το άρθρο 4, δεν διαφωνούμε με την ουσία του απαραίτητα. Ωστόσο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η διάταξη ψηφίζεται μετά από την ολοκλήρωση κρίσεων αξιωματικών που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ πριν από τρεις ημέρες, στις 4 Φεβρουαρίου, το οποίο σας καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι κάποιοι αξιωματικοί να μην πληρούσαν τις τυπικές χρονικές προϋποθέσεις κατά την προαγωγή τους. Μια ακόμη επιτυχία του επιτελικού κράτους, που έβαλε «το κάρο μπροστά από το άλογο», με κίνδυνο ακυρότητας.

Εγώ, όμως, θέλω να σταθώ και σε κάτι άλλο. Η κινητικότητα των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μια θεμιτή διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να ρυθμίζεται με ad hoc διατάξεις για κάποιες βαθμίδες. Χρειάζεται συνολική αξιολόγηση, αλλά από Υπουργούς που θέλουν και μπορούν να νομοθετούν και όχι απλά να «τροπολογούν».

Κλείνω λέγοντας ότι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών που φέρατε σήμερα με τροπολογία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, που είχε δεσμευτεί από τον Σεπτέμβρη, καλώς να έρθει. Όμως, τα ποσά για τους πυροσβέστες και τα Σώματα Ασφαλείας, κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ κατώτερα των αντίστοιχων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αδικία που, κατά την άποψή μας, δεν θα πρέπει να υπάρξει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Scroll to Top