Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ-13-3-2023

Το ζήτημα της ένταξης των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς ηλικιακά ή άλλα προσκόμματα, έθεσα για μία ακόμα φορά με Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η ένταξη αυτή μπορεί να συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην αποτελεσματική κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος με έμπειρο προσωπικό και να αποκαταστήσει την άνιση και ως εκ τούτου άδικη αντιμετώπισή τους σε μισθολογικό και σε ασφαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Τουρνάς που προσήλθε για να απαντήσει, επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις των Πυροσβεστών, σε σχέση με τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης και την παραπομπή του θέματος στις καλένδες, αφού η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του Αρχηγού του ΠΣ και υποτίθεται ότι θα μελετούσε το θέμα μέσα σε ένα μήνα, δεν έχει ολοκληρώσει μετά από δύο μήνες το έργο της.

Προφανώς ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, με στόχο να δημιουργήσει προσδοκίες στους 2.500 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, παραπέμποντας το ζήτημα μετά τις εκλογές και εκβιάζοντας την ψήφο τους.

Όμως ο πιο βασικός λόγος για να υπάρχουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα αυτής της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων του δημόσιου τομέα για το 2023, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέφθηκαν μόνο 195 θέσεις μόνιμου προσωπικού, δηλαδή μόνο για τους εισακτέους των σχολών από τις Πανελλήνιες.

Αντιθέτως σε ό,τι αφορά την αύξηση των οργανικών θέσεων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων κατά 3.505, που έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2022, η κυβέρνηση διατύπωσε την πρόθεσή της να τις καλύψει με εργαζόμενους επταετούς θητείας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του πρώην Αρχηγού.

Δηλαδή ενώ αυτή την στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εργαζόμενους τεσσάρων ταχυτήτων – μόνιμους, πενταετείς, επταετείς δασοκομάντος και εποχικούς – η κυβέρνηση επιδιώκει να φτιάξει ακόμη μια κατηγορία.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να επιμένει και να πιέζει την παρούσα κυβέρνηση. Ελπίζουμε η επόμενη κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Scroll to Top