Να θεσπιστεί δίκαιο, μόνιμο & αποτελεσματικό σύστημα αμοιβών πρόσθετης εργασίας για τους πυροσβέστες – Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα την «Άδικη και αναιτιολόγητη εξαίρεση πενταετών & εποχικών πυροσβεστών από τη διάταξη για την αποζημίωση πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία» συζητήθηκε στη Βουλή. Από την πλευρά του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε να απαντήσει στην Ερώτηση ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκα στις σοβαρές αδυναμίες που έχει η διάταξη του άρθρου 34 του ν. 4964/2022 σχετικά με την πρόσθετη εργασία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου του πυροσβεστικού προσωπικού γενικών καθηκόντων, το οποίο εκτελεί περιπολίες ή υπηρετεί σε πεζοπόρα τμήματα, τονίζοντας ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρέθηκαν οι πενταετείς και εποχικοί Πυροσβέστες, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ παρατήρησα ότι ακόμα και οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν ενθουσιάστηκαν από την διάταξη αυτή και γι’ αυτό η ανταπόκρισή τους ήταν περιορισμένη.

Αφού ανέδειξα το γεγονός ότι η διάταξη θεσμοθετήθηκε μόλις στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρθηκα στα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν δημιουργήσει οι 4 πλέον διαφορετικές κατηγορίες πυροσβεστών, μετά από την εγκατάλειψη της πολιτικής που προβλέφθηκε με τον ν.3938/2011, από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. και κάλεσα τον Υφυπουργό να δεσμευτεί ότι:

  • θα διορθώσει τους περιορισμούς της διάταξης (χάρτες επικινδυνότητας 3,4 και 5, μόνο σε δασικό περιπολικό, μόνο για 4 μήνες, μόνο 4 οκτάωρα τον μήνα, ισχύς της διάταξης μόνο για την τρέχουσα περίοδο, εξαίρεση πενταετών και εποχικών)
  • θα θεσπίσει ένα ενιαίο, δίκαιο και μόνιμο σύστημα αμοιβών για πρόσθετη εργασία, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πυροσβεστών και να τους δίνει κίνητρα και επιβράβευση για το σημαντικό έργο που επιτελούν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Ζήτησα μάλιστα από τον Υφυπουργό να εξετάσει αυτές τις προτάσεις εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του έτους 2023.

Ο Υφυπουργός κ. Ε. Τουρνάς απέφυγε να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων και δεν δεσμεύτηκε ότι θα διορθώσει τους περιορισμούς που καθιστούν τη διάταξη αναποτελεσματική, ούτε για τη θέσπιση ενός δίκαιου και μόνιμου συστήματος αμοιβών πρόσθετης εργασίας. Επικαλέστηκε μόνο τις υπουργικές αποφάσεις για την πάγια αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης για νυχτερινή εργασία και εργασία Κυριακών και εξαιρεσίμων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και για την υπερωριακή απασχόληση των εποχικών πυροσβεστών. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της διάταξης του άρθρου 34 του ν.4964/2022 για την αμοιβή πρόσθετης εργασίας του μόνιμου πρσωπικού, κατέθεσε την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χωρίς να δεσμευτεί για το πότε και αν θα καταβληθούν στο προσωπικό οι πόροι.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα συνεχίσω να αναδεικνύω όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο την αναβάθμιση του Σώματος εν όψει των πολύ δύσκολων συνθήκων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον λόγω της κλιματικής κρίσης.

Scroll to Top